Noen jenter ved S:t Petri videregående skole i Malmö ønsker at byens parker skal bli tryggere. De har studert hvor overgrep skjer og vil ha flere lys for å lyse opp parkene.

Unge jenter synes det er skummelt å gå ut på kveldene når det er så lite lys ute”, sier Emmi Kolnby. Jentene har startet kampanjen #lysuppmalmö på sosiale medier. De er ute i forskjellige parker om kveldene for å tenne lys der det har vært overfall.

De har også sendt en undersøkelse til elever på videregående skoler som viser at den største enkeltårsaken til usikkerhet er mørket. “Det er mange som har svart at det er nettopp mørket som gjør at de ikke vil gå ut om kvelden for å komme til venner og andre ting”, sier Julia Lennartsson.

Når fem elever foreslår mer belysning i Malmös parker får de støtte fra kommunalråd Helena Nanne fra Moderaterna. Men Socialdemokraterna hevder at de har gjort Malmö tryggere på andre måter – og planlegger ikke å gjøre det lysere i Malmös parker.

Kommunalråd Andreas Schönström (S) mener at det har skjedd mye de siste årene med blant annet bedre belysning, sikkerhetsvakter og kameraovervåking i utrygge områder i Malmö. «Skal vi ha full sikt om natta i en park, så trengs det ikke bare belysning. Da handler det om å rydde trær og annen vegetasjon, og det blir ikke så bra», sier han. Ifølge Schönström har Socialdemokraterna valgt å satse først på de områdene hvor utryggheten er størst.

Det er ikke umulig at belysning og økt synlighet i noen tilfeller kan medvirke til å avskrekke visse former for kriminalitet. Dessverre er voldskriminalitet i Sverige nå blitt så vanlig at det kan ramme menn og kvinner nesten hvor som helst i landet. Svensker kan for eksempel bli myrdet med machete inne på restaurant selv i en liten by som Gislaved.

I Malmö i 2022 begynte en 15-åring å skyte inne på det travle kjøpesenteret Emporia i full belysning og foran mange vitner. En mann med tilknytning til gjengkriminelle ble drept.

2. mars 2023 ble ei ti år gammel jente knivstukket i magen og påført livstruende skader i Brunnsparken i Göteborg. Den iranske mannen bak angrepet fikk gå fritt på svenske gater på tross av at han var en kjent voldskriminell med dusinvis av saker på rullebladet. Dette skjedde midt på lyse dagen i sentrum av Sveriges nest største by. Flere gatelamper ville ikke ha forhindret dette barnet fra å bli angrepet uten forvarsel og nesten myrdet.

Krimjournalistikk på svensk: Hvordan nedtone et machete-drap maksimalt

Vold i Sverige: Det finnes ingen steder å slippe unna

Lund: To menn dømt for grovt overfall på familiefar ved badehus

Mannen som knivstakk et barn i Göteborg er multikriminell innvandrer

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her! Du kan også kjøpe e-boken her.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

Svenske imamer. Kjøp Islamismen i Sverige her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.