Den tyske hæren sliter med elendig utstyr, mangel på stridsvogner og dårlig moral blant soldater og befal. Forbundskansler Olaf Scholz’ løfte om 100 milliarder euro ekstra for å bygge opp Bundeswehr, har ikke hatt noen særlig effekt.

Forsvaret i Tyskland, Bundeswehr, har i mange år slitt med underprioritering, dårlig finansiering og byråkratiske begrensninger, skriver The Times.

Da Scholz ga sitt løfte om 100 milliarder euro ekstra til Bundeswehr, var målet å skape et «kapabelt og ultramoderne» forsvar som skulle bli den største konvensjonelle militærstyrken i Europa. Men det går trått.

Så langt er bare 13 milliarder euro av opprustningsfondet bevilget, og det vanlige forsvarsbudsjettet har økt mindre enn inflasjonen.

Mangelen på ammunisjon er kritisk, og det estimeres at man behøver 20 milliarder euro for å nå den grunnleggende forpliktelsen fra Nato. Men kun 1,1 milliard euro er foreløpig bevilget ut 2023.

Eva Högl, the parliamentary armed forces commissioner, said it would take a minimum of €300 billion to modernise the Bundeswehr properly and the process would last half a century at the current speed.

Högl satt i parlamentet fram til 2017 for det sosialdemokratiske partiet SPD. I 2020 ble hun utpekt som Wehrbeauftragter, som tilsvar Ombudsmannen for Forsvaret. Tirsdag 14. mars presenterte hun sin rapport på en pressekonferanse.

Hun har gått grundig til verks og har i løpet av 100 dager besøkt 70 ulike militærbaser og intervjuet over 2300 personer. Rapporten hennes er knusende og svært omfattende.

Soldater mangler grunnleggende basisutstyr, opplæring av stridsvognpersonell blir regelmessig avlyst på grunn av mangel på stridsvigner. Det militære sykehuset i Ulm har ikke tilgang til internett, noe som medfører at sensitivt medisinsk utstyr må overvåkes kontinuerlig for hånd.

Staff at the medical academy’s microbiology institute, housed in a Munich building since 1936, had to use a 28-year-old dot-matrix printer and an elderly laboratory refrigerator at risk of breaking down at any moment, which would force them to transfer samples — including biohazards — to a civilian facility.

Slik fortsetter det. Soldater mangler klær, og de klærne de har, tåler ikke kulde og fukt særlig godt. Bundeswehr bruker årevis på byråkratisk sludder for å skaffe utstyr som man kunne kjøpt på noen uker. Et eksempel er at det tok 10 år å skaffe helikopterpilotene nye hjelmer av en type som har vært brukt i USA siden 1990-tallet.

Tidligere hær-sjef Robert Mood: – Legg ned hele hæren

Det er stor mangel på ABC-utstyr, som skal brukes i tilfelle man blir rammet av kjernefysiske, biologiske eller kjemiske våpen. Et ABC-laboratorium brukte 7 år på å skaffe 32 av de 200 utstyrspakkene de manglet, selv om slikt utstyr er tilgjengelig i det kommersielle markedet.

66 ulykker er forårsaket av standard fallskjermer som ikke lar seg styre i høy hastighet eller når vinden blåser. Fallskjermsoldater må kjøpe inn utstyr som hodelykter og kamuflasje for egne penger, siden hæren ikke leverte.

IT-personell må vente i månedsvis for å bli tildelt datautstyr. En rutinemessig sikkerhetskontroll av en sersjant i HR-avdelingen tok tre år, og i disse årene kunne ikke sersjanten bruke datautstyr eller besøke sin egen arbeidsplass uten konstant ledsager.

Det er flere dusin soldater som er mistenkt for å være nynazister.

This area is attracting particular scrutiny since several current and former members of the Bundeswehr were arrested in early December in what prosecutors claim was a foiled far-right plot to topple the government and install a military dictatorship.

Noe lignende skjedde i 2017.

Bundeswehr hadde som mål å øke antallet soldater til 203.000 i løpet av tiåret. Men antall personell er synkende, og 21 prosent av rekruttene forlater militæret i løpet av det første halvåret etter at de begynte.

Drømmen om at en EU-hær skal bli en kraftig militær enhet med god stridsevne, kan forbli en drøm, siden Storbritannia har trukket seg ut av unionen og Tyskland har et Bundeswehr som ifølge rapporten til Högl fremstår som svake på så å si alle områder.

Tysklands ferske forsvarsminister Boris Pisterius (SPD), som tiltrådte 19. januar 2023, har en krevende jobb foran seg.

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.