Den nye tyske forsvarsministeren, Boris Pistorius, sier til Bild at Tyskland ikke har militære som er i stand til å forsvare landet. Det er et dramatisk statement som har vært holdt hemmelig til nå. Da Ursula von der Leyen var forsvarsminister var dette godt bevarte hemmeligheter.

Pistorius, who assumed the role of the commander-in-chief of the Bundeswehr last month, said that the German armed forces as they are currently constituted would not be able to defend their homeland or protect NATO allies in Europe should they be forced into a direct war with a power such as Russia.

The defence minister said in comments reported by the Bild newspaper: “We have no armed forces that are capable of defence, i.e. capable of defending against an offensive brutally conducted war of aggression.”

Internt har man altså vært klar over hvor dårlig det står til, men man har lagt lokk på saken. Folk som skulle vite har måttet lese dokumentene i avlyttingssikre rom.

Den avgåtte forsvarsminister Christine Lambrecht forsøkte å forhindre at sannheten kom ut før hun gikk av.

The frank admissions from Pistorius come in contrast to some of his predecessors at the Defence Ministry, including Christine Lambrecht, who resigned in January. Prior to leaving office, Lambrecht reportedly attempted to withhold documents on military readiness from the German parliament, or Bundestag.

Under former chancellor Angela Merkel’s former defence minister Ursula von der Leyen — now President of the European Commission — such documents were initially classified as top secret. Members of the Bundestag were forced to visit a secure room in the parliament building in order to read the data.

At det står så dårlig til og at forsvarsministrene har forsøkt å skjule det, må kunne kalles et bedrag av befolkningen og et svik mot nasjonen.

Tyskland har Europas sterkeste økonomi, men bruker bare 1,53 prosent på forsvar, til tross for Nato-vedtak i Wales i 2014 om å bruke minimum 2 prosent.

Last year, Germany spent just 1.44 per cent of GDP on defence spending, compared to 3.47 from the United States, according to NATO figures — actually down from the previous year’s 1.53 per cent.

Stunningly, this year’s defence budget is expected to decline yet again, by some 300 million euros.

Olaf Scholz varslet et ekstra fond på 100 milliarder euro i februar i fjor som svar på invasjonen, men heller ikke det er nok, sier Pistorius. Etterslepet er for stort.

 

https://www.breitbart.com/europe/2023/03/03/german-defence-minister-admits-military-is-not-capable-of-the-country/

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.