Soldatene i USA blir større. Mange rekrutter er så overvektige at de ikke kan brukes. Fedme og dårlig kondisjon utgjør nå en direkte trussel mot nasjonens sikkerhet, og Pentagon prøver nye, desperate løsninger. Dette er en risiko som hele Nato bør erkjenne, siden USA utgjør en stor del av Natos militære kapasitet.

Etter andre verdenskrig oppfordret generalene å innføre skolefrokost til elevene, siden mange unge potensielle soldater var underernærte. Tiden har virkelig endret seg.

Dagens unge er for overvektige til krig, skriver Berlingske.

En Pentagon-rapport – som mediet Military.com har set – anslår, at kun 23 procent af amerikanerne mellem 17 og 24 år er i stand til at tjene i militæret, hvis de ville.

De øvrige 77 procent er ikke i stand til at leve op til kravene.

Enkelte har ikke fullført high school, som er et krav. Noen består ikke hærens grunnleggende språk-, matte- og kunnskapstester.

Andre sliter med helseproblemer, dårlig syn eller mentale lidelser. Men fedme er det største problemet.

Over en tredjedel av amerikanere mellom 17 og 24 år veier for mye til å kvalifisere seg.

Dette fører til at USA ikke klarer å rekruttere nok soldater. I 2022 var målet 60.000 rekrutter, men man fant bare 45.000.

Manglen på soldater skaber knas i militærets maskineri. Vigtige poster står tomme, og nogle delinger er så underbemandende, at de ikke kan fungere, skriver The New York Times.

Dette har ført til desperate tiltak, som at hæren har opprettet en Army Fat Camp. Men man kan kun ligge seks prosent over vektkravene for å slippe inn her.

Hvis det lykkes dem at komme under vægtgrænsen i løbet af 84 dage, bliver de optaget i hæren, skriver The Economist.

Ikke bare rekruttene

Også de ansatte soldatene blir stadig tykkere. I 2018 var 17 prosent av disse sterkt overvektige, en dobling på ti år. Derfor har man innført strengere regler når det gjelder hva slags mat og drikke som er tilgjengelig for soldatene.

Dermed svekkes stridsevnen. Og situasjonen ser ikke ut til å bli bedre, tvert imot.

Fra 1999 til 2020 steg andelen af »svært overvægtige« i USA fra 30 til 42 procent af befolkningen, viser tal fra de amerikanske sundhedsmyndigheder.

Hundrevis av pensjonerte admiraler og generaler beskriver fedmeproblemet som en trussel mot nasjonal sikkerhet.

Her i Norge finnes det nesten ikke noen hær, og i et viktig europeisk land som Tyskland er militæret nedprioritert i flere tiår. Frankrike nærmer seg ifølge en rekke pensjonerte offiserer borgerkrig, og britene sliter med politiske og økonomiske kriser.

De fleste europeiske Nato-medlemmene har satset alt på en krig mot klimaendringer, og tenkt at USA skal beskytte oss i kriser. Dessuten er fødselstallene svært lave, noe som vil få betydning i fremtiden.

Det er kanskje på tide å finne noen politikere som fokuserer på nasjonal sikkerhet i stedet for overnasjonalt tull, kjønnsrådgivere i Forsvaret og grønt hysteri.

Ønsker man fred, må man være forberedt til krig.

Les også:

Det norske Pride-Forsvaret ansetter en hær av kjønnsrådgivere

Kjøp billetter til møtet her

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

Kjøp bøker fra Document Forlag!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.