Bonussystemet som har gitt milliardutbetalinger til krafttradere i Statkraft har skapt sterke reaksjoner. 

Bakgrunnen er rekordresultatet som førte til at det statlig eide selskapet i fjor økte utbetalingen av bonuser til tradere med over én milliard kroner, til rundt 2,2 milliarder kroner totalt, skriver Dagens Næringsliv.

LO-sekretær Are Tomasgard har ansvaret for industripolitikk i LOs ledelse, og er mektig provosert over bonusutbetalingene og den manglende åpenheten fra selskapet som er heleid av det norske folk.

– Jeg mener saken er så alvorlig at det må få konsekvenser for ledelsen og styret i Statkraft, sier han.

Statkraft er en av de store på krafttrading i Europa, hovedsakelig i Oslo og Düsseldorf i Tyskland. Det er ikke kjent hvor mange ansatte som mottar bonus, men for noen år siden ble det anslått at Statkraft hadde 80 tradere i Düsseldorf, i Oslo anslagsvis et par titall. I tillegg kommer et mindre antall i Brasil, USA og India.

LO-topp krever full åpenhet om milliard­bonuser i Statkraft

Siden Statkraft er unntatt offentlighetsloven ønsker de ikke å gi detaljer om bonusordningen, som kan gi mange titalls millioner kroner til enkeltpersoner.

– Om det ikke vises full åpenhet om de vanvittig høye bonusbeløpene som er betalt ut, er det legitimt å stille spørsmålet om det er fordi det ikke tåler dagens lys. Det kan hverken ledelsen i Statkraft eller styret leve med, sier Tomasgard, og legger til:

– Om ledelse og styre ikke skjønner det selv, må regjeringen være like tydelig i denne bonussaken som den har vært i spørsmålet om lederlønninger.

Arbeiderpartiets næringspolitiske talsperson, Per Vidar Kjølmoen, raser også mot bonusutbetalingene og mangelen på åpenhet fra Statkrafts side.

– Nå blør både folk og næringsliv på grunn av rekordhøye kraftpriser, og da er det fullstendig tonedøvt av Statkraft å dele ut milliardbonuser for å kjøpe og selge den samme kraften. Det er også oppsiktsvekkende at selskapet ikke er åpne på hvem som mottar disse pengene.

Statkraft-styreleder Thorhild Widvey har ikke ønsket å stille til intervju om bonusene, men skriver følgende i et skriftlig svar:

«Statkraft har full forståelse for at det stilles kritiske spørsmål ved de høye bonusavsetningene i deler av virksomheten i fjor. Ledelsen og styret innså at nivåene ble umusikalsk høye og endret derfor ordningen så snart det ble klart at den rekordhøye inntjeningen på 10,4 milliarder i denne delen av virksomheten ville gi utilsiktet høye bonuser.»


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.