Forbundsleder Jan Olav Andersen i EL og IT Forbundet. Foto: Vidar Ruud / NTB

Statkraft økte i fjor bonusutbetalingene med over 1 milliard til rundt 2,2 milliarder totalt. Dette opprører mange, og en LO-topp krever åpenhet om hvem som mottar bonusene.

Samtidig som norske innbyggere og bedrifter sliter med høye strømpriser, fosser milliardene inn i kassen hos aktørene i nettopp strømbransjen her i landet.

Mange reagerer på at et selskap som blant annet Statkraft profiterer sterkt på det som for samfunnet for øvrig er et stort problem.

Ikke minst oppleves det som provoserende at det utbetales milliardsummer i bonus til ansatte i selskapet, bonuser som er knyttet til den lønnsomheten som er skapt av høye strømpriser for andre i samfunnet.

Fra LO kommer det nå sterke ord i denne forbindelse:

– Jeg synes det er vanskelig å fatte, sier forbundsleder Jan Olav Andersen i El- og IT-forbundet til Dagens Næringsliv.

Forbundet har rundt 42.000 medlemmer. Litt over 400 av dem jobber i Statkraft, mens flere hundre andre er medlemmer i selskaper hvor Statkraft er hovedeier.

Det er ikke kjent hvor mange i Statkraft som mottar bonus, og Andersen etterlyser åpenhet rundt selskapets bonussystem.

– Det som kanskje er hovedproblemet, er at det er så lite åpenhet rundt dette. Det er vanskelig å finne ut hvor mange det dreier seg om. Er det her enkeltpersoner som har fått mange titall millioner kroner? spør Andersen.

Kommunikasjonsdirektør Claus Sonberg i Statkraft skriver i en SMS til Dagens Næringsliv at de ikke ønsker å kommentere saken.

– Vi har heller ingen ytterligere informasjon eller kommentarer til bonusene utover det som ble rapportert og kommentert på pressekonferansen i forbindelse med fjerdekvartalstallene, skriver Sonberg

Mange vil også reagere på at selskapet på denne måten forsøker å vri seg så lettvint unna hele saken med et «ingen kommentar»-svar, når det faktisk er snakk om et selskap som i sin helhet eies av staten, og dermed det norske folk.

Det hele kan av enkelte oppfatte som direkte uetisk og svært umusikalsk.

Det er foreløpig ikke kjent hvordan LO vil følge opp denne saken videre.

Document har også tidligere omtalt denne omstridte bonusfesten i Statkraft:

Statkraft-topp fikk millioner i bonus kun for å bli i jobben

Bestill fra Document:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.