På vegne av Nettavisen har InFact spurt 1023 nordmenn om de er villig til å betale mer for strømmen slik at reindriftssamene kan få gjenoppbygget vinterbeite på Fosen. 

Svaret er et rungende nei.

Kun én av fem vil rive Fosen-vindmøllene, og 63,5 prosent er ikke villige til å betale mer for strømmen slik at samene kan drive reindrift på Fosen.

Ordfører i Porsanger kommune i Finnmark, Aina Borch (Ap), er ikke overrasket.

– Det går en tålegrense for hva vi kan betale fremover. Prisstigningen er høy, vi lever i dyrtid, mange av utgiftene til vanlige husholdninger øker. Det er viktig å ta med i regnestykket når vi skal diskutere løsninger for fremtidens strømbehov, sier Borch til Nettavisen.

Folk på Fosen vil at vindturbinene skal stå

Hun frykter næringsutviklingen i Finnmark ville kunne stanse dersom rivingskravet vinner frem.

– Vi må ta innover oss at vi har et økende energibehov som skal dekkes. Vi kan ikke bare ta ned forbruket. Vi må også ha mer kraft og energi til å løse det, sier hun.

SVs Lars Haltbrekken er imidlertid klar på at møllene må rives. Han forstår godt at folk er bekymret for strømregningen, men sier bekymringen for brudd på menneskerettighetene veier tyngre enn bærekraft.

– Det er i hvert fall ikke bærekraftig å skulle fortsette å bryte samenes menneskerettigheter. Det går ikke. Det er ikke samene på Fosen som har ansvaret for denne situasjonen. Det er staten som har begått en alvorlig feil, og da er det staten som må rydde opp, sier han.

Statssekretær i Olje og energidepartementet Elisabeth Sæther (Ap), sier at regjeringen jobber hardt med å finne en løsning.

– Jeg er opptatt av at vi nå får framdrift i saken, og har en god og tillitsfull dialog for å komme til en løsning som ivaretar rettighetene til reindriftssamene på Fosen. Dette er et arbeid som flere departementer jobber svært tett sammen om, avslutter hun.


Kjøp Paul Grøtvedts bok her!

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!  Du kan også kjøpe e-boken her.

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» her!  Du kan også kjøpe den som e-bok e-bok.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.