Stadig nye grupper av asylsøkere ankommer Tyskland. Illustrasjonsfoto:  Foto: Ola Torkelsson / TT / NTB

Over 36.000 forsøk ble gjort på å deportere asylsøkere fra Tyskland i fjor – men under 13.000 gikk etter planen. En rekke grunner ligger bak.

Innvandringen til Tyskland har vært formidabel de senere år. Svært mange kommer til landet uten tilstrekkelig grunnlag fort asyl eller opphold. Men myndighetene sliter tungt med å få dem ut igjen.

Har man først kommet seg til Tyskland fra Asia, Afrika eller andre områder der migrantene typisk er fra, ser man ut til å ha store sjanser for å kunne bli værende.

NTB- DPA melder om saken.

12.945 deportasjoner ble gjennomført fra Tyskland i 2022, mens hele 23.337 ikke kunne gjennomføres, viser tall fra landets myndigheter. Tallene ble oppgitt i et svar på spørsmål fra konservative CDU i den tyske Forbundsdagen.

Deportasjonsforsøk kan mislykkes av en rekke grunner, som fordi et fly blir innstilt, eller fordi man ikke klarer å finne asylsøkeren det gjelder.

Den sistnevnte grunnen er relativt vanlig, da det er enkelt å gjemme seg vekk i landets store innvanderermiljøer. og myndighetene har begrenset med ressurser å sette inn i jakten på den enkelte.

Situasjonen bekymrer en del politikere:

– Tyskland står midt i sin mest alvorlige migrasjonskrise siden 2016, sa innenrikspolitisk talsperson for CDU, Alexander Throm, til avisa Bild am Sonntag.

Mange land i EU har forsøkt å trappe opp deportasjonene for å håndtere ulovlig innvandring. Det har de imidlertid hatt begrenset hell med.

Ikke alle partier later til å være like opptatt av å få fart på utsendelsen. Throm anklager statsminister Olaf Scholz’ regjering for ikke å ha gjennomført den «hjemsendelsesoffensiven» de lovet i regjeringsprogrammet i 2021.

Ved nyttår oppga tyske registre at 304.308 personer i landet hadde fått utvisningsordre, hvorav hele 248.145 hadde fått den midlertidig suspendert.

Det handler om store tall, og svært mange av disse personene blir mest sannsynlig værende i landet for alltid, og leve mer eller mindre «under radaren».  I tillegg ankommer stadig nye migranter.

Les også: 

Angela Merkel tildelt nok en pris fra FN for å slippe inn migranter

Bestill fra Document forlag: 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir» fra Document Forlag her.

Kjøp gode bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.