Skottland blir nå ett av de første landene i verden som betaler penger for «tap og skade» som hevdes å være forårsaket av klimaendringer i andre deler av verden. Skotske skattebetalere skal gi klimaerstatning til Malawi i Sentral-Afrika, som er blant verdens minst utviklede land.

Den skotske regjeringen støtter ideen om at vestlige nasjoner bør bidra til å betale for skader fra klimaendringer i mindre utviklede land. Den har satt av 2 millioner britiske pund til en «tap og skade»-ordning for klimakompensasjon. Ytterligere 5 millioner pund er lovet fra april.

Dette er i tråd med anbefalinger som ble fremmet på FNs klimatoppmøte COP27 i november 2022. Der ble det blant annet diskutert hvordan rike land skulle betale erstatning og kompensasjon til fattigere land for angivelige skader fra påståtte menneskeskapte klimaendringer.

Da atommakten Pakistan opplevde flom i 2022 ble igjen påståtte menneskeskapte klimaendringer pekt ut som en mulig årsak til skadene. Norsk-pakistanske Annam Chaudry har verv som klimarådgiver hos Pakistans ambassade. Hun leder arbeidet med klimarettferdighet i Norge for flomofrene i Pakistan.

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.