Danmark har som første land i verden lovet å gi økonomisk kompensasjon for skader som karbonutslipp kan ha påført andre. Foreløpig er det satt av 50 millioner, hvilket ikke monner stort hvis målet er å betale for miljøskader i den tredje verden.

– Dette dreier seg om at vi fra dansk side får vist ansvarlighet. Det er faktisk hamrende urettferdig, slik det er, sa utviklingsminister Flemming Møller Mortensen i forbindelse med FNs hovedforsamling i New York tirsdag.

I en årrekke har «tap og skade» vært et svært ømt punkt i de internasjonale klimaforhandlingene. Rike land har avvist alle krav om konkret erstatning for ødeleggelser som følge av klimaendringene.

Det har vært frykt for en endeløs strøm av erstatningskrav hvis man åpnet for denne muligheten.

Regjeringen i Danmark vil nå sette av minst 50 millioner kroner til denne typen kompensasjon. Ifølge nyhetsbyrået Reuters skal pengene blant annet gå til land i Sahel-regionen i Afrika.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.