Ekte giverglede, med andres penger: EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans. (AP Photo/Nariman El-Mofty)

EU setter av mer enn en milliard dollar til klimaformål for å hjelpe land i Afrika, i det som omtales som «kampen mot global oppvarming».

I tillegg til de formidable beløp som årlig overføres som bistand til diverse regimer i Afrika, skal det nå også sende betydelige summer til såkalte klimaformål. Dette opplyses av NTB- AFP.

– Initiativet, som ble lansert under FNs klimasamtaler mellom Frankrike, Tyskland, Nederland og Danmark, vil kombinere eksisterende og nye programmer i forberedelsen på fremtidige virkninger av global oppvarming, sa EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans under klimatoppmøtet i Egypt onsdag.

Finansieringen inkluderer også et EU-løfte om 60 millioner dollar for klimatap og -skader som allerede er påført, et omstridt spørsmål under forhandlingene i Sharm el-Sheikh.

Initiativet vil dekke innsamling av klimarisikodata, styrking av tidlige varslingssystemer, katastroferisikofinansiering og forsikring, samt bidra til å oppmuntre privat finansiering.

Mange vil mene at det meste av disse pengene vil havne i de samme lommer, uansett hva man kaller de offisielle formålene.

For Afrikas mange gjennomkorrupte regimer og diktatorer, representerer den såkalte klimasaken en helt ny mulighet til å berike seg på bekostning av naive, vestlige land.

For EUs toppfigurer er det uansett lett å være generøs med andres penger.

EU-kommisjonens visepresident Frans Timmermans er imidlertid ikke fornøyd med verken 1 eller 100 milliarder dollar til disse regimene. Han ser for seg helt andre summer, i det han på tidsriktig vis kaller «et skifte»:

    – Til sjuende og sist trenger vi et skifte for billioner, ikke milliarder, sa Timmermans.

Les også: 

Klimatoppmøtet skal diskutere «kompensasjon til fattige land»

Bestill den nye boken fra Document forlag:

Kjøp julegavene fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.