Israel skyves ned på nyhetsagendaen når store saker som Ukraina preger nyhetsbildet i lang tid. Samtidig er Israel viktig for regimemediene som har tatt den anti-israelske dekningen til et nytt nivå. Bibi Netanyahu er deres fiende og det preger dekningen. Han får Trump-behandling.

Glem objektiv nyhetsdekning. Nå er høyreorienterte jøder i regjering og mediene har erklært dem krig.

Israel blir derfor en prøvesten på regimemedienes krig mot det de selv kaller høyrepopulisme, men som i realiteten er et utslag for den demokratiske prosessen, dvs det er bevegelser i det israelske eller amerikanske samfunnet som gjør at de velger som de gjør. Det finner ikke de nye herrene seg i. De vil definere hvem som får delta. Derfor brunebeisingen også av jøder.

Det siste er tricky, gitt historien. Men den hopper man elegant over.

Israel står derfor i en spesiell situasjon og trekkes inn i vår egen politiske debatt. Også Israel blir en illustrasjon på hvor farlig dette fenomenet er som vi har sett med Trump, Bolsonaro, Orban, Meloni.

Vi rekker ikke følge så godt med på utviklingen i Israel som vi gjerne skulle. Vi skulle gjerne hatt en stringer, dvs en som kunne rapportere.

Rachel Suissa har gitt et uvurderlig bidrag til forståelse av hvor de virkelige konfliktlinjene går og det er lite flatterende for norske myndigheter.

Men vi trenger noen som er tettere på. Det vil være en fordel om vedkommende sitter i Israel, men det er intet absolutt krav. Kunnskap og erfaring er viktigst.

Document har nå korrespondent i USA. Det ville vært stort om vi også kunne fått en for eller i Israel. Økonomi må diskuteres. Document er strukket økonomisk. Vi foretrekker at folk kommer til oss på et idealistisk grunnlag og så blir veien til mens vi går. Da kommer også pengene, fra lesere som mener som oss: Israel er viktig.

 

Interesserte kan skrive til

hans.rustad@protonmail.com

Les også

-
-
-
-
-

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.