Tyre Nichols døde som offer for rasisme, ifølge NRK. Hvordan det henger sammen med at politifolkene som banket ham til døde, var svarte, vil ikke NRK svare på.

NRK Kveldsnytt hadde onsdag et innslag om begravelsen av Tyre Nichols, som døde 10. januar, tre dager etter at han hadde blitt slått og sparket gjentatte ganger av fem politibetjenter.

I innslaget sier NRKs tidligere USA-korrespondent Anders Tvegård blant annet:

Familie, venner, ofre for politivold, borgerrettsaktivister og USAs visepresident minnes 29-åringen som er blitt det nye ansiktet på rasisme, kampen for like rettigheter.

Skjermdump, NRK.

Når en svart mann dør som følge av at han har blitt banket opp av fem svarte politifolk, blir han altså «det nye ansiktet på rasisme», ifølge Tvegård.

De fem drapssiktedes etnisitet nevnes overhodet ikke i innslaget, og heller ikke i introen fra studio.

De fem drapssiktede: Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III og Justin Smith. 

Politibetjentene som er siktet for forsettlig drap, er Tadarrius Bean, Demetrius Haley, Desmond Mills Jr., Emmitt Martin III og Justin Smith. De har alle fått sparken. Denne uken er ytterligere en politiansatt siktet og suspendert; den hvite betjenten Preston Hemphill. Han skal ha brukt elektrosjokkvåpen på Nichols før han ble banket opp av de fem drapssiktede.

I går ble det kjent at også Hemphill er blitt sparket, fordi han skal ha brutt politiets retningslinjer for oppførsel, ærlighet og etterlevelse av regler.

«Svart kiste, hvite blomster». NRK og reporter Tvegård har ingen problemer med å beskrive fargene under begravelsen. Skjermdump, NRK.

Foreløpig er dette status: Fem svarte politifolk er siktet for drapet på Nichols.

Vi stilte NRK-veteran Anders Tvegård to spørsmål:

Er du kjent med de fem siktedes etnisitet? Hvordan vil du begrunne at denne saken har med rasisme å gjøre?

Her er svaret vi mottok:

Hei Øyvind,

Takk for epost og interesse for amerikanske saker!

Rasisme i det amerikanske politiet er et veldokumentert problem. Svarte har nær tre ganger så stor risiko for å dø i politiets varetekt som hvite (kilde: mappingpoliceviolence.org).

Politisk arbeides det for en politireform, men forslaget fikk ikke flertall i Senatet i 2021.

Målet med George Floyd-loven er å motkjempe etnisk profilering, overdreven maktbruk og uakseptabel oppførsel. Det er påstander om feilslåtte og diskriminerende overordnede strukturer i de forskjellige politistyrkene. En kompleks og sår diskusjon om institusjonalisert rasisme, uavhengig polititjenestemannens hudfarge.

Rasismen oppstår når svarte føler seg truet av dem som er satt til å skape trygghet for folk. Det er frykt for kontakt med politiet. Bakgrunnen er mangesidig og sammensatt: tidligere handlemåter, kulturelle og sosiale bånd.

Det ville vært interessant å se på hvorfor Memphis-politiet legger Scorpion-enheten på is (Street Crimes Operation to Restore Peace In Our Neighborhoods).

I Memphis er flertallet av tjenestemennene svarte, og det skal gjenspeile samfunnet de jobber i.

Her er info om de siktede, i tilfelle du ikke har funnet det selv:

https://www.foxnews.com/us/sixth-memphis-police-officer-involved-tyre-nichols-investigation-relieved-duty

Vi svarte Tvegård:

Takk for svar med interessant informasjon, men kan du svare på mine to helt konkrete spørsmål?

Tvegård:

Du har fått svar. Jeg har også lenket til info, slik at du kan lese mer der.

Hvis du kontakter meg som journalist, kan videre oppfølging tas gjennom redaksjonsleder sofie.gran.aspunvik@nrk.no

Det fremgikk tydelig av vår henvendelse at den var redaksjonell. E-posten var sendt fra en e-post-konto tilhørende Document, og var undertegnet slik: Øyvind Thuestad, journ., Document.

Document ba fredag ettermiddag redaksjonsleder Sofie Gran Aspunvik om svar på våre to spørsmål. Lørdag kveld ventet vi fortsatt på svar.

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.