Politiet i Memphis sparket fredag kveld fem politibetjenter som var involvert i en arrestasjon av Tyre Nichols den 7. januar.

Nichols, som er svart, døde 10. januar, tre dager etter at betjentene stoppet ham for hensynsløs kjøring. Nichols flyktet til fots, men ble til slutt fanget og tatt i varetekt. Etter arrestasjonen klaget han over kortpustethet.

En undersøkelse konkluderte med at de fem politimennene, som alle er svarte, hadde brutt avdelingens retningslinjer knyttet til bruk av makt, plikt til å yte hjelp og plikt til å gripe inn, sa ledelsen i en pressemelding. Oppsigelsen kommer i forkant av utgivelsen av videoopptaket som viser arrestasjonen av Nichols.

Ifølge familien hans pådro Nichols seg brudd i nakken, og han fikk hjertestans under konfrontasjonen med politiet. Familien la ut et bilde av Nichols i en sykehusseng med hovne øyne, blåmerker og skjev nese.

Protester brøt ut over Martin Luther King Jr.-helgen, da demonstranter krevde frigivelse av videoopptaket av Nichols’ arrestasjon, som fant sted nær et av byens overvåkingskameraer. Politiet i Memphis bruker også kameraer som er festet på uniformen.

En talsperson for politiet sa at videoen vil bli publisert i neste uke, etter at Nichols’ familie har hatt mulighet til å se den.

Nichols jobbet for FedEx og hadde skateboarding og fotografering som hobby, sa familiemedlemmer under denne ukens protester.

Tennessee Bureau of Investigation etterforsker dødsfallet på forespørsel fra distriktsadvokaten i Shelby County. Onsdag sa advokat Kevin Ritz at hans kontor, FBI og justisdepartementet har etter Nichols’ død startet etterforskning om brudd på borgerrettigheter.

Nichols-familien har engasjert advokat Ben Crump, som var advokat for familien til George Floyd. I en uttalelse som ble gitt mandag, ba advokaten om frigivelse av arrestasjonsopptakene og la til at ingen skal noen gang dø under en enkel trafikkstopp.

Mindre enn en måned etter Floyds død vedtok Memphis Police Department en duty to intervene-retningslinje. Det krever at betjenter som ser kolleger engasjert i farlig eller kriminell oppførsel eller misbruk av et individ, skal iverksette rimelige tiltak for å gripe inn.

Memphis’ politisjef, Cerelyn «C.J.» Davis, begynte i avdelingen omtrent et år senere. Hun er byens første svarte kvinnelige politimester.

I 2020, som politimester i Durham, N.C., var Davis blant de fremste forkjemperne for politireform, og ba om nasjonale standarder og akkreditering for rettshåndhevelse. I et intervju med ABCs Good Morning America sa Davis den gangen:

– Det har vært år etter år med systemisk rasisme i rettshåndhevelsen.

Det er ikke rapportert om hvorvidt Black Lives Matter har uttalt seg om saken, eller om de oppfordrer til landsomfattende demonstrasjoner. Det ser heller ikke ut til at norske medier har skrevet om saken.

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.