Fra dagens demonstrasjon «We can’t breathe – rettferdighet for George Floyd» utenfor Stortinget. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix

Demonstrasjoner har spredt seg fra USA til flere europeiske byer. Generelle påstander om at hvite dreper svarte fremsettes. Det er bare et lite problem: Fakta motsier de enkle slagordene om rasisme, påpeker Mahmoud Farahmand.

Men fakta er ikke så viktig, så lenge slagordene klinger godt, skriver høyrepolitikeren i Nettavisen:

Ei heller er det så viktig å reflektere over hvordan slike feilaktige påstander river samfunn fra hverandre og skaper større splittelse enn det som er nødvendig.

Resultatet av å spre slikt er like urettferdig og brutalt som det tragiske drapet på Floyd.

At politimannen som er ansvarlig for drapet på George Floyd skal straffefølges er en selvfølge. Det er også forståelig at amerikanere er rystet over videoen som viser drapet på Floyd, påpeker Farahmand.

Men sammen med demonstrasjonene kommer det også generelle påstander om at hvite dreper svarte:

Vi opplever at norske og europeiske politikere istemmer disse utsagnene om at politiet i USA, eller i verste fall at politiet generelt, er rasistisk. Som utsagnene om rasisme ikke var nok, er det en rekke aktører som mener at det foregår et slags folkemord på afroamerikanere.

Faktagrunnlaget for disse påstandene er mildt sagt mangelfullt.

Washington Post har i en årrekke ført statistikk over drap gjennomført av polititjenestemenn- og kvinner i USA. I 2019 ble det begått 1004 drap av polititjenestemenn i USA. I 802 av tilfellene ble rasen/ hudfargen på den drepte registrert. Av disse var 371 hvite, mens 236 var svarte. De resterende var latinamerikanere eller andre. De fleste som ble drept var i stor grad bevæpnet. De med svart hudfarge som ble drept var i betydelig flere tilfeller bevæpnet enn de hvite individene.

Året før var antallet skutt og drept av politiet 991 personer.

Washington Posts statistikk viser også at det var ti, 10, tilfeller hvor en svart person som ikke var bevæpnet ble drept. Etterforskningen av disse tilfellene viser at i fem hendelser ble polititjenestemannen angrepet. I to tilfeller ble politibetjenten siktet for uaktsomt drap.

FBI-statistikken viser også at per 10.000 arresterte svarte amerikanere blir tre drept av politiet. Tilsvarende tall for hvite er fire drepte.

Men hvem bryr seg om fakta nå som vi koser oss med selvpisking?

Ei heller er det så viktig å reflektere over hvordan slike feilaktige påstander river samfunn fra hverandre og skaper større splittelse enn det som er nødvendig.

Det kreves også at uskyldige mennesker som aldri har deltatt i å undertrykke svarte eller andre stilles til ansvar kun fordi de er hvite. De skal tvinges i kne og be om unnskyldning for sin hudfarge.

I mortsetning til muslimer, som ikke avkreves kollektiv unnskyldning for at islamister begår terror, konstaterer Farahmand:

Dette vil neppe skape den toleransen og samholdet noen drømmer om. Dette vil derimot skape mer uro, mer hat og segregerte samfunn.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.