KrFs Olaug Bollestad mener helseministeren har brutt informasjonsplikten og dermed satt det norske folk i en knipe.

Helseminister Ingvild Kjerkol (Ap) ga sykehusene et stramt budsjett, og har også gitt dem i oppdrag å vurdere hvilke behandlingstilbud som kan kuttes, skriver VG.

Olaug Bollestad (KrF) mener Stortinget ikke ble godt nok informert om hvilke konsekvenser den stramme økonomien ville få for sykehusene.

– At situasjonen er så kritisk som den er burde vært informert om. Dersom Kjerkol var klar over hvor krevende dette kom til å bli for sykehusene, skulle hun ha informert Stortinget. Det er sterkt kritikkverdig dersom Kjerkol var klar over situasjonen, og likevel fremmet det budsjettet regjeringen gjorde. Dette går på liv og helse løs, sier hun.

Legespesialist om helseministeren: – Jeg blir forbannet

Bollestad mener Kjerkols manglende informasjon til Stortinget både er ansvarsløs og heller ikke i tråd med retningslinjene.

– Hvorfor ble det i så fall ikke opplyst om at manglende midler til sykehusene for å kompensere for økt prisvekst ville føre til at sykehusene ble bedt om å vurdere hva de skal gjøre mindre av? Spør Bollestad, og legger til:

– Når Stortinget ikke får den informasjonen de trenger for å fatte gode vedtak, kan ikke jeg forstå annet enn at dette er brudd på informasjonsplikten.

Når regjeringen inviterer Stortinget til å gjøre et vedtak eller drøfte en sak, skal det gis et tilstrekkelig beslutningsgrunnlag.

Bollestad mener at Stortinget ikke har fått den informasjonen de trengte for å vedta statsbudsjettet.

Brudd på opplysningsplikten kan i ytterste fall føre til et vedtak om mistillit.

Bollestad har rettet den samme kritikken til helseministeren i et skriftlig spørsmål, og Helse- og omsorgsdepartementet opplyser i en e-post at Kjerkol ikke ønsker å kommentere kritikken i denne saken, før hun har svart på det skriftlige spørsmålet.

 

Kjøp billetter til Document-møtet i Oslo den 26. januar her.

 

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Kjøp «Mesteren og Margarita» her!


 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.