Foto: Erik Johansen / NTB

EU vil trolig innføre et krav om at butikkunder må klare seg med maks 40 plastposer per år fra 2025. Da kan pant på handlenett bli aktuelt, også i Norge.

EU har et nytt, «grønt» direktiv på gang, og det vil forby vanlige forbrukere å benytte mer enn 40 plastbæreposer per år.

Dette ventes å bli vedtatt i EU uten særlig store motforestillinger.

NTB melder om saken.

– Det er ingen stor debatt i EU om dette kravet, så vi forventer at det blir vedtatt, sier leder Cecilie Lind i Handelens miljøfond til Nettavisen.

Reglene vil i så fall tre i kraft fra 2025, ifølge Lind.

Selv om Norge ikke er medlem av EU, er det i dag blitt nærmest en automatikk for norske myndigheter å innrette seg etter slike direktiver fra EU. Viljen til å si nei, og vise til at Norge er en selvstendig nasjon, synes helt fraværende.

I 2021 brukte nordmenn i snitt 135 plastposer hver. Dette vil altså EU redusere til 40, av grunner knyttet til fortellingen om «grønt skifte», «bærekraft» og liknende politiske honnørord med uklart innhold.

Cecilie Lind i Handelens miljøfond tar det åpenbart for gitt at Norge straks skal innordne seg. Hennes tanker i denne forbindelse går på hvordan Norge raskest mulig kan etterkomme befalingen:

– Vi kommer til å snu alle steiner og blant annet se på pant på handlenett og abonnement der du kan levere inn nett om de blir skitne eller skadd, sier Lind.

Stortingsrepresentant Siv Mossleth (Sp) er kritisk til forslaget.

– Det høres firkantet ut at EU skal bestemme hvor mange plastposer vi skal bruke, sier hun.

Få venter seg noen motstand fra den EU-vennlige, noen vil si EU-servile, statsminister Støre i et slikt spørsmål.

Men mange nordmenn vil se det som ytterst merkelig om det tradisjonelt EU-kritiske Senterpartiet vil bøye seg for noe slikt. Det vil i så fall representere et brudd med alt det partiet har stått for og gått til valg på gjennom flere årtier.

Bestill fra Document forlag:

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok på nyåret, så la det bli «Mesteren og Margarita».

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp bøker fra Document!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.