Jan Sjunnesson, spaltist i Bulletin og kjent for sin tilknytning til miljøet rundt Sverigedemokraterna, er tiltalt for «hets mot folkegruppe». Dette melder Bulletin selv. Bakgrunnen er en omtale om romfolket.

Sjunnesson er en velkjent kritiker av svensk innvandringspolitikk, og dette er ikke første gangen han angripes for påstått hatkriminalitet, som svensk lov beskriver som hets mot folkegruppe.

Sjunneson skrev på Twitter at ran av eldre var noe romfolket, som i min barndom ble kalt sigøynere, var spesialister i. Den kjente Tomas Åberg, tidligere prosjektleder på Näthatsgranskaren, står bak anmeldelsen.

Tomas Åberg fick nyligen journalisten och debattören Joakim Lamotte dömd för grovt förtal efter att denne i inlägg på Facebook konstaterat att Åberg är en djurplågare. Han har också fått en rad pensionärer fällda för att ha delat Lamottes inlägg, skriver Fria Tider.

Sjefredaktør Linda Lundqvist i magasinet Dikko, som fokuserer på situasjonen for sigøynere, sier til Bulletin at det blir interessant å se hvordan tingretten vurderer Sjunnessons innlegg, fordi en tidligere anmeldelse mot Umeås daværende kommunalråd Lennart Holmlund (S) ikke resulterte i påtale.

Ola Bengtsson er Sjunnessons advokat. Han mener Sjunnesson kun har påpekt at kriminalitet mot eldre er en spesialitet for romfolket, en påstand som hevdes å være basert på fakta og statistikk. Sjunnesson har ifølge sin advokat aldri sagt at alle sigøynere begår forbrytelser mot eldre.

Åklagaren skriver dock att Sjunnesson «har uttalat sig nedsättande om romer med syftning på etniskt ursprung» och att han begick gärningen med uppsåt.

Tomas Åberg säger till Bulletin att Näthatsgranskaren anser att Sjunnessons inlägg är brottsligt, men att det är upp till tingsrätten att bedöma detta.

– I boken ”Romer i Sverige” av Karl-Olov Arnstberg säger dåvarande chefen för Circa-gruppen att det är en typ av brott som nästan alltid begås av romer, säger Sjunnesson till Bulletin.

Regionpolitiker Bertil Malmberg (SD) ble nylig dømt for hets mot folkegruppe etter å ha sagt at folk fra Sør-Sudan har svært lav IQ, selv om dette stemmer og er bevist gjennom forskning. For det kan fortsatt anses som hets, selv om det man sier er sant.

Det bør dog påpekes at slik forskning om ulik IQ mellom forskjellige folkegrupper er meget omdiskutert, forståelig nok.

Les også:

Sannheten er uvesentlig: SD-politiker anklages for «hets mot folkgrupp»

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.