Fotomontasje: Fria Tider

Jan Sjunnesson, tidligere redaktør for Sverigedemokratenes avis Samtiden, har vært i politiforhør etter anmeldelse for rasisme. Foranledningen er to satiriske tegninger om islamisme han har publisert på Facebook.

I forbindelse med den svenske Bokmässan i september i fjor la Jan Sjunnesson ut et bilde av to fiktive boktitler på sin facebookside.

«Mustafa vill också vara med» lyder teksten på den ene boken, som forestiller barn som plukker opp steiner for å kaste på ei jente.

Den andre heter «Med farfar på jobben», og forestiller to muslimske menn som torturerer en tredje man med piskeslag.

Sjunnesson ble politianmeldt av det skattefinansierte «meningspolitiet» Näthatsgranskaren, for hets mot folkgrupp, som noenlunde tilsvarer det som i Norge dekkes av den såkalte rasismeparagrafen.

Jan Sjunnesson har vært i politiforhør, som han spilte inn og nå har publisert i sin helhet på internett.

I politiforhøret innrømmer han at han har publisert bildene, men nekter straffskyld.

Fria Tider har hørt gjennom forhøret:

– Jag har inte haft något uppsåt till missaktning, sier han i forhøret, og påpeker at det handler om satiriske tegninger.

Han påpeker også at lignende satirebilder er forbudt i muslimske regimer. Om de er forbudt også i Sverige, gjenstår å se.

«Notera att jag inte ritat de fiktiva omslagen och att min kommentar inte berör religion folkgrupp eller etnicitet», skriver han på bloggen sin.

I avhøret påpeker avhørslederen at Näthatsgranskaren bruker søkeverktøy for å finne innlegg på nettet som kan være «hets mot folkgrupp».

Statsadvokat Ann Lidén har vurdert det slik at Sjunnessons innlegg kan være «hets mot folkgrupp». Det var derfor han ble innkalt til forhør.

Ann Lidén skal nå bestemme om saken skal henlegges eller om hun skal gå vidare med den.

– Absurd

Katarina Janouch sier til Nyheter Idag at jakten på «rasister» har nådd absurde proporsjoner:

– Jag tycker att lagen hets mot folkgrupp ska avskaffas så som den är idag. Den har blivit ett hot mot yttrandefriheten och ett hot mot det demokratiska samhället.

– Får man inte kritisera eller driva med en religion eller ideologi, då lever vi inte i en liberal demokrati.

Vidare menar Janouch att lagen inte används lika för alla, utan att rättsväsendet gör skillnad mellan olika religioner.

– Det anmärkningsvärda är att inget åtalats eller dömts för hets mot folkgrupp när de hetsat och hånat kristna, jehovas vittnen, pingstvänner, mormoner och så vidare.

Katarina Janouch oppforder til å dele bildet av tegningene, for slik å bidra til «samfunnsomstyrtningen»:

Sjunnessons tweet med lenke til lydfilen fra forhøret: