Mats Dagerlind. Foto: LinkedIn.

Samnytt er en av de største nettsidene blant alternative medier i Sverige.

Nå er Samnytts ansvarlige utgiver Mats Dagerlind i Stockholm tingrett dømt til én måneds fengsel for ærekrenkelse og bakvaskelse av den såkalte Näthatsgranskaren Tomas Åberg i en sivil sak. Dette er for nyhetsartikler om andre rettsprosesser som Åberg har vært involvert i.

Tiltalen omfattet i utgangspunktet 13 punkter, men 10 av disse ble ikke ansett som ærekrenkende. Juryen mente imidlertid at tre siktelser utgjorde ærekrenkelse, noe tingretten også er enig i.

Konkret dreier det seg om en artikkel der Tomas Åberg saksøkte en eldre, rullestolbundet uførepensjonist for ærekrenkelse samt to artikler der Åberg saksøkte den uavhengige journalisten Joakim Lamotte for ærekrenkelse. Samnytt har i artiklene gjengitt/sitert et utvalg av informasjonen som lå til grunn for søksmålene, men har ikke formulert egne vurderinger om Åbergs skyld.

Skjermdump fra Samnytt.

Mats Dagerlind har nektet straffskyld og anført at de publiserte opplysningene ikke er ærekrenkende. Han mener at artiklene uansett var begrunnet innenfor rammen av vanlig journalistikk, og at Tomas Åberg er å anse som en offentlig person som må tåle granskning.

«Det er viktig å påpeke at i motsetning til det gammelmedia rapporterer om saken, har ikke Samnytt pekt ut Åberg som klanderverdig, men dette er vurderinger foretatt av andre, som vi rapporterte om i en nyhetssammenheng uten egne vurderinger», sier Dagerlind.

«Det skal også bemerkes at denne saken er omfattet av en annen lovgivning enn den Lamotte ble dømt for, ved at vi er et grunnlovsbeskyttet medium der ytringsfrihetsloven og trykkefrihetsforordningen gjelder. Det er noe vi mener tingretten ikke har tatt tilstrekkelig hensyn til», fortsetter Dagerlind.

Mats Dagerlind må også betale erstatning til Tomas Åberg på 20.000 svenske kroner. Åberg hadde bedt om 50.000 SEK, men da han tapte på flertallet av siktelsene, ble beløpet redusert. Av samme grunn må Åberg også betale sine egne saksomkostninger.

«Det er en bisarr dom som, dersom den blir stående, kan bety vidtrekkende begrensninger i pressefriheten ikke bare for oss, men for alle medier som driver med kriminaljournalistikk. Vi vil mest sannsynlig anke dommen. Det viser at lovgivningen om ærekrenkelse må endres», skriver Mats Dagerlind hos Samnytt.

Sverige: Lærer demonstrerte mot islamisering, ble overfalt og mistet jobben

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.