Lik kakerlakker som myldrer ut av treverk, vrimler det i disse dager av forlag som prøver å tjene penger på den 814-sider lange rapporten til 6. januar-komiteen. 

Hva kan lesere lære i glatte innbundne bøker om 6. januar som de allerede ikke har gjenopplevd i endeløse nyhetssendinger, kommentarer, og dokumentarer om den skjebnesvangre dagen? Dessuten har flere mainstream nyheter publisert hele rapporten på sine nettsider, som Facts First CNN

USA-korrespondenter, eksperter og journalister på norsk jord har også deltatt i folkeopplysningen om protesten som skjedde for nesten 2 år siden. 

Bare timer etter at rapporten ble utgitt var flere bokversjoner tilgjengelige for forhåndssalg skriver Joseph Clark i Washington Times. En utgave kan skryte av et forord av Husets representant Adam Schiff. 

California-demokraten, som satt i 6. januar komiteen har i årevis ledet anti-Trump-kampen i Kongressen og var en av hovedmennene bak påstander om samarbeid mellom Trump og Russland i 2016.

Det kan være grunnen til at han fikk æren av å få hele fem kallenavn fra den tidligere presidenten: Adam Schitt, Pencil Neck, Liddle Adam Schiff, Shifty Schiff og Sick Puppy. Ikke veldig presidential men hysterisk morsomt. 

Twelve Books’ ga ut sin versjon julekvelden: The 6 January Report: Findings From the Select Committee to Investigation the Attack on the U.S. Capitol with Reporting, Analysis and Visuals by The New York Times. Lesere kunne sikre seg en pocketutgave til en listepris på $19,99.

Vi får håpe at boken ikke er like lang som tittelen.

Verket beskrives som den definitive gjenfortellingen av «angrepet» på den amerikanske Kongressen. For de som ikke liker å lese eller har $19.99 til overs – anbefales repriser fra CNN og NRK eller et rom med polstrede vegger.

Celadon Books og The New Yorker har også gått sammen om en annen definitiv beretning om en av de mørkeste dagene i vårt demokrati skriver Joseph Clark videre. Den har ganske enkelt tittelen The January 6th Report.

Vi får håpe boken er like kort som tittelen.

Forlaget gir et sterkt formulert sammendrag av 6. januar i en kort synopsis på Amazon. Advarsel om sterke scener:

Den 6. januar 2021 stormet opprørere den amerikanske Kongressen, en innenlands terrorhandling uten sidestykke i amerikansk historie, designet for å forstyrre den fredelige overføringen av makt.

Denne versjonen er rangert som toppselgeren i Amazons kategori for innenrikspolitikk og inkluderer et forord av The New Yorkers redaktør, David Remnick, og en epilog av rep. Jamie Raskin, en Maryland-demokrat og medlem av 6. Januar komiteen. En søk på Amazon viser at den har blitt anmeldt av 135 lesere og har 3 stjerner av 5. Ikke det som regnes som en toppselger i den virkelige verden.

Mr. Raskins refleksjoner er ikke inkludert i 6. januar panelets offisielle versjon av rapporten. I stedet får vi et forord skrevet av Speaker Nancy Pelosi, komitéleder Bennie G. Thompson, og nestleder Liz Cheney, republikaneren fra Wyoming.

Etter å ha ofret sitt liv og karriere for å felle Trump og hans stormtropper er Liz, datter av Dick, nå regnet som Amerikas svar på Joan of Arc. Hun forstår ikke at demokratene og Pelosi utnyttet henne til sin egen fordel. 

Random House gir kløktig ut sin versjon den 6. januar 2023, og denne utgaven vil også inkludere et forord av Shifty Schiff. Random House kaller rapporten kulminasjonen på den viktigste kongress-undersøkelsen i amerikansk historie. Sick Puppys innsikt i Random Houses versjon var heller ikke med i den offentlige versjonen utstedt av 6. januar komiteen. 

Spørsmålet er om det er lurt å gi ut boken på merkedagen da utgivelsen av mesterverket kan komme i skyggen av minnestundene og gjenopplevingen som vil foregå ikke bare på selve dagen, men uker i forveien og i måneder etter – til neste merkedag og till the end of days

President Joe Biden planlegger å minnes toårsdagen med en seremoni i Det hvite hus som nok blir samme spetakkelet som last year. Da Kamala Harris fortalte oss at vi husket alle hvor vi var på Pearl Harbor, 9/11, og 6. januar. Er vi heldige er hun kanskje i Europa. Eller ved Mexico-grensen. La oss håpe at ikke Brandon blander sammen dagene og tror han gjenlever Pearl Harbor da han var bare ett år gammel.  

Skyhorse bokforlag ønsker å tiltrekke seg lesere fra hele det politiske spekteret, og tilbyr to versjoner av rapporten med separate forord av forfattere med motstridende synspunkter: President Trumps tidligere taleskriver Darren Beattie, og tidligere representant Elizabeth Holtzman, en demokrat fra  New York. Hun har relevant erfaring da hun satt i Husets rettskomité under tidligere president Richard Nixons riksrettssak i 1974. 

Paperback-utgaver er planlagt utgitt 10. januar og har en listepris på $19,99 på Amazon. – Vi har forhåndsbestilt boken, sa ingen. 

Skyhorse kaller komiteens undersøkelse den viktigste politiske etterforskningen siden spesialadvokat Robert S. Mueller etterforskning av russisk innflytelse på valget av Donald J. Trump i 2016. Mueller-etterforskningen skapte en lignende ekstase etter utgivelsen i 2019, da flere bokforlag solgte versjoner av Mueller rapporten. Ordtaket there’s a fool born every minute fikk ny mening.

6. januar rapporten legger skylden for Capitol-angrepet direkte på den tidligere presidenten og ingen av hendelsene den dagen ville skjedd uten Trump. Det ville heller ikke 9/11, Pearl Harbor, krigen i Ukraina og World War II. Speaker Nancy Pelosi kalte det en klar oppfordring til alle amerikanere å være våkne voktere av demokratiet og gi vår stemme bare til de som pliktoppfyllende forsvarer den amerikanske grunnloven. Innerst inne la hun til at hun måtte vokte over ektemannen 24/7.

Hun glemte å ta med at hovedmålet var å stoppe Donald Trump fra noen gang å inneha et politisk verv igjen. Ever.

Før utgivelsen av rapporten anbefalte panelet at føderale påtalemyndigheter forfølger anklager mot den tidligere presidenten for å ha oppfordret til et opprør mot den amerikanske regjeringen, hindret en offisiell saksbehandling i Kongressen, konspirasjon for å svindle regjeringen og avgitt falske uttalelser om et presidentvalg.

Mr. Trump sa at etterforskningen var ment å avspore hans 2024-kampanje, men spådde at heksejakten ikke ville skade ham.

Det er ikke første gangen bøker har blitt gitt ut om 6. Januar. I fjor publiserte Amazon boken til journalist Julie Kelly med tittelen January 6: How Democrats Used the Capitol Protest to Launch a War on Terror Against the Political Right. 

Kelly skriver at Det demokratiske partiet og nasjonal nyhetsmedier utnytter 6. Januar for å kriminalisere politisk protest og ytringsfrihet i Amerika – for de på høyresiden.  Hun går så langt og sier at publikum har blitt villedet av Joe Bidens justisdepartement mens sannheten om hva som skjedde den dagen er noe helt annet enn historien de vil fortelle oss.

Av en eller annen grunn har Julie Kellys bok fem av fem stjerner og hun fikk ikke gleden av glødende anmeldelser fra mainstream media. Boken er heller ikke copy and paste fra en 814-sider bogus rapport vi kan laste ned fra internett.

 

 

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.