6. januar-komiteen er en politisk komite hvor alle kritiske Republikanere ble kastet ut av Nancy Pelosi. Bare Liz Cheney og Adam Kinzinger ble igjen. De er på samme side som Demokratene.

Nå har komiteen anlagt sak for en sivil domstol i California. Man håper å få godkjenning for at dette handler om en straffesak. Målet er å vikle Trump inn i juridiske krangler som forpurrer hans plan om å stille til valg i 2024.

NTB har laget en sak. NRK kjørte den på topp i morgensendingen. Andre amerikanske, som Fox, gjør ikke det. Hvorfor ikke? Dette er en sak som har trukket ut, og det var ingen endelig rapport. Det var ett slag i en stor krig. Innholdet er ventet og som vanlig tendensiøst. Det tas ikke alvorlig at 39 prosent av amerikanerne mener at valget i 2020 ikke var rettferdig.

Men NTB overgår New York Times i å gjengi innholdet. New York Times sier «kan ha» – might –, fordi komiteen bruker de ordene. Den vet ikke sikkert, men der slår NTB kategorisk fast:

Tidligere president Donald Trump var del av en kriminell konspirasjon som forsøkte å gjøre om på presidentvalget i 2020, mener 6. januar-komiteen.

Komiteen i Representantenes hus undersøker stormingen av Kongressen 6. januar i fjor.

Onsdag sa de at de har bevis på at Trump og hans medarbeidere var innblandet i en konspirasjon for å hindre Kongressen i å godkjenne resultatene av det amerikanske presidentvalget i november 2020.

Slik lyder originalen:

The House committee investigating the Jan. 6 attack on the Capitol said on Wednesday that there was enough evidence to conclude that former President Donald J. Trump and some of his allies might have conspired to commit fraud and obstruction by misleading Americans about the outcome of the 2020 election and attempting to overturn the result.

Kan ha. Det er ikke til å misforstå. Men hvis man er så ivrig etter å henge ut Trump – og NRK grep begjærlig meldingen –, spiller ikke semantiske forskjeller så stor rolle. Er det så farlig? Det vedrører jo Trump. Da gjelder en annen standard.

In a court filing in a civil case in California, the committee’s lawyers for the first time laid out their theory of a potential criminal case against the former president. They said they had accumulated evidence demonstrating that Mr. Trump, the conservative lawyer John Eastman and other allies could potentially be charged with criminal violations including obstructing an official proceeding of Congress and conspiracy to defraud the American people.

Potentially. Could potentially. Men NTB gidder ikke finlese.

Tunnelsyn

NTB har systematisk kun presentert informasjon som taler mot Trump. Over tid har det ført til at byrået ikke interesserer seg for hva som foregår i USA.

For litt siden kom det frem at komiteen hadde fått utlevert fra teleleverandørene SMS-meldingene som flere kjente Republikanere og programverter på Fox hadde sendt Trump mens protestene pågikk. Folk som Sam Hannity og Laura Ingraham.

Men Adam Schiff var ikke fornøyd med å legge dem frem slik de var. Han redigerte dem. Dermed fikk de en annen ordlyd og hensikt. Schiff måtte innrømme at han hadde doktorert dem.

Med slike metoder går tilliten fløyten. Den er typisk for Schiff, og amerikanerne vet det, men ikke NTB.

De sa også at Trump var med på å spre falsk informasjon om valget og at han presset statlige tjenestemenn til å endre valgresultatene.

Ved hvert eneste valg Demokratene har tapt, har de protestert. Nå vil de kriminalisere dem som stiller spørsmålstegn ved resultatet i 2020. Det tyder ikke akkurat på tillit til at alt gikk riktig for seg. Hva angår press: First Secretary i Georgia, Brad Raffensperger, måtte innrømme at den lekkede telefonsamtalen med Trump var redigert. Han har nå innrømmet at det foregikk massiv valgsvindel i Georgia og innledet etterforskning av folk i hundrevis som leverte falske valgsedler i de ubemannede stemmekassene som sto oppstilt i områder der Mark Zuckerberg trodde Demokratene kunne gjøre det godt.

Hvorfor Zuckerberg? Jo, hans stiftelse betalte for avviklingen av valget, faktisk mer enn føderale myndigheter. Hvis noe lignende hadde foregått under Trump, ville NTB og norske myndigheter sagt at USA var blitt et autoritært land.

I Vær Varsom-plakaten står det at man har plikt til å informere publikum om sine kilder. Norske medier har syndet mot dette i fem år når det gjelder Trump.

John Eastman er en høyt respektert akademiker ved Claremont Institute. Han leverte et paper før jul 2020 om hvilke muligheter Trump hadde til å få prøvd valget. Det var dét det hele tiden var snakk om: å få stanset godkjenningen slik at man hadde to uker til å granske. Dette har Demokratene selv bedt om ved flere anledninger. Etter valget i 2016 sa Hillary at hun ikke anerkjente resultatet, og medier og Demokratene rullet ut Russia collusion og holdt det gående i to år. De sa at Trump var en illegitim president, men når Trump stiller spørsmål, er han kriminell.

Dette har mange amerikanske velgere fått med seg, og de er lei det.

Men NTB fortsetter krigen.

 

Her er hele meldingen:

Kongresskomité: Trump var del av «kriminell konspirasjon» for å endre valgresultatet ID: 17861458

rettelse i fjerde avsnitt: endrer tiltale til siktelse. legger til mellomtitler.

Tidligere president Donald Trump var del av en kriminell konspirasjon som forsøkte å gjøre om på presidentvalget i 2020, mener 6. januar-komiteen.

Komiteen i Representantenes hus undersøker stormingen av Kongressen 6. januar i fjor.

Onsdag sa de at de har bevis på at Trump og hans medarbeidere var innblandet i en konspirasjon for å hindre Kongressen i å godkjenne resultatene av det amerikanske presidentvalget i november 2020.

De sa også at Trump var med på å spre falsk informasjon om valget og at han presset statlige tjenestemenn til å endre valgresultatene.

Klareste tegn

Komiteen har ikke mulighet til å ta ut siktelser mot verken den tidligere presidenten eller noen andre, men de nye dokumentene er det klareste tegnet til nå på at de vil oppfordre justisdepartementet til å ta ut siktelse.

Departementet, som også har etterforsket Kongress-stormingen, har ikke gitt noen tydelig indikasjon på om det vurderes å ta ut siktelse mot Trump eller ei.

Komiteen jobber fortsatt med å overbevise en dommer om å gi panelet tilgang til eposter fra advokat John Eastman. Komiteen sier han samarbeidet med Trump.

Påstander om valgfusk

6. januar i fjor tok tusenvis av Trump-støttespillere, blant dem folk fra høyreradikale grupper, seg inn i Kongressen i et forsøk på å stanse godkjennelsen av Joe Bidens valgseier.

I forkant hadde Trump i månedsvis kommet med feilaktige påstander om valgfusk i forsøk på å så tvil om legitimiteten ved valget.

 

Også i overskriften til New York Times brukes ordet potential.

Jan. 6 Committee Lays Out Potential Criminal Charges Against Trump
In a court filing, the panel said there was enough evidence to suggest that the former president might have engaged in a criminal conspiracy as he fought to remain in office.

Kjøp bokpakke med «Hypermoral» og «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.