Åtte av ti spurte bedriftsledere i Rogaland har aldri hatt lavere tillit til at Rogalandsbenken jobber til det beste for næringslivet. Over halvparten rapporterer om synkende tillit siden stortingsvalget i 2021.

Dette viser en undersøkelse blant 600 lokale bedriftsledere. Hadia Tajik (Ap) reagerer på næringslivets dom over stortingsrepresentanter fra oljenæringens hovedstad.

– Oi, dette var virkelig «en brutal tilbakemelding», svarer Hadia Tajik (Ap) da Aftenbladet ber om en kommentar.

Enkelte fylker opplever enda mer misnøye blant næringslivslederne. Agder, Vestland og Stor-Oslo scorer verre.

Når de fire områdene slås sammen, svarer hele 85,9 prosent av bedriftslederne langs kysten at de aldri har hatt lavere tillit til at sine stortingspolitikere jobber til det beste for næringslivet.

Strømkrise, inflasjon, nye skatteøkninger (som i stor grad støttes av opposisjonen) og et storting som fremstår som handlingslammet overfor de mange krisene som har rammet landet vårt har trolig medvirket til den synkende tilliten.

Høyre gikk til valg på skattelette, aksepterer 36 milliarder i økt skatt

NHO Rogaland og Sparebank 1 SR-Bank står bak undersøkelsen. Kyrre M. Knudsen, sjeføkonom i Sparebank 1 SR-Bank, sier Rogalandsbenken må ta til seg at tilliten til dem blant bedriftslederne i regionen er lav.

Han ser ingen grunn til å finne trøst i at andre fylker scorer enda dårligere.

– Det er jo positivt at Rogaland scorer hakket bedre, men andelen med lav tillit er såpass stor, også i Rogaland, at dette må være en vekker for Rogalandsbenken om en gjennomgående lav tillit i næringslivet, sier Knudsen.

Rogalandsbenken er alle som er innvalgt på Stortinget fra Rogaland.

Det er ikke bare næringslivet som uttrykker misnøye i Rogaland. I høst sendte fem lokale Ap-ordførere brev til regjeringen, hvor de uttrykte bekymring for konsekvensene av strømkrise og skatteskjerpelser. de uttrykte sin

Ap-ordførere med strøm-advarsel til Støre

Tone Grindland er regiondirektør i NHO Rogaland, og sier tilliten til de lokale stortingspolitikerne er på et kritisk lavt nivå.

– Når åtte av ti bedriftsledere sier de aldri har hatt lavere tillit, så er det ganske kritisk. Det må benken og alle andre jobbe for å endre. Politikere er ikke bare privatfolk, men også samfunnets forkjempere, talerør og tillitsvalgte. Da må politikerne være mer til stede og ute på arbeidsplassene slik at bedriftene blir trygge på at de blir forstått, anerkjent og hørt.

Heller ikke Grinland finner noen trøst i at enkelte fylker opplever enda lavere tillit. Hun beskriver situasjonen som et «bunnpunkt», og sier at og målet må være å snu dette.

– Da må alle brette opp ermene og vise tilstedeværelse der folk møtes, jobber og bor. Politikerne må vise at de bryr seg både om ledelse og ansatte på gulvet.

Man må fokusere på «vanlige folk», antyder Grinland. Akkurat som Ap lovet i valgkampen. Men nå er nettsiden som snakker om vanlige folk slettet fra Aps hjemmeside.

Grinland beklager også at rekrutteringen til Stortinget fra politikken øker, mens rekrutteringen til Stortinget fra næringslivet synker. Dette svekker næringslivsforståelsen på Stortinget.

Sveinung Stensland (H) er for tiden fungerende leder på Rogalandsbenken, og tar undersøkelsen på alvor.

– Når de som vi er valgt til å representere, sier de ikke blir lyttet til, så er det sånn det er. Det stemmer jo, sier han.

Han mener opposisjonen må bære sin del av ansvaret, men kommer også med et stikk til regjeringen.

– Opposisjonen kunne sikkert gjort mer, men vi har en regjering som ikke helt skjønner hva eller hvem den er til for.

Les også:

Ingen bryr seg egentlig om «vanlige folk»

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!


Kjøp bøker fra Document Forlag!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.