Økokrim-sjef Pål Lønseth er svært skuffet over Tariffnemndas nei til minstelønn.

Norge har ikke en nasjonal minstelønn, men i noen bransjer er det allmenngjort tarifflønn, skriver Klassekampen.

Der gjelder minstelønn som er fastsatt i tariffavtalen for hele yrkesgruppen. Det er Tariffnemda som bestemmer i hvilke bransjer tariffavtalen skal allmenngjøres.

Den 9. desember vedtok nemnda at budbilsjåførene i Norge ikke får minstelønn.

– Vi hadde håpet på en annen konklusjon, fordi vi mener allmenn gjøring ville styrket kampen mot arbeidslivskriminalitet i varebilsegmentet, uttaler Lønseth.

I dag har sjåfører med kjøretøy over 3,5 tonn allmenngjort lønn, og LO og YS foreslo å endre vektgrensen til 2,5 tonn slik at også budbilsjåførene ble inkludert.

EUs overgang til elbiler styrker Kina på Europas bekostning

Tariffnemnda var delt i et flertall og et mindretall, hvor flertallet mente at det ikke var tilstrekkelig dokumentert at utenlandske arbeidstakere blir utsatt for sosial dumping i bransjen.

Det er Lønseth helt uenig i.

– Vi ser at flertallet mener at man foreløpig har lite erfaring med utenlandsk arbeidskraft i bransjen. Økokrim mener at vi har mer enn nok kunnskap til å vite at det er en utfordring med lønns- og arbeidsvilkår for utenlandsk arbeidskraft i bransjen, sier han.

Kurt Weltzien er medlem av Tariffnemnda og advokat i NHO. Han forsvarer vedtaket.

– Vi er ikke nødvendigvis uenige i at det er forhold i bransjen som ikke er helt bra. Spørsmålet er om allmenngjøring er det riktige virkemiddelet i så måte, sier Weltzien.

Advokat Andreas van den Heuvel er LOs representant i Tariffnemnda, og han er uenig i vedtaket.

– Det er ingen grunn til å tro at det er mindre sosial dumping mellom 2,5 og 3,5 tonn. Det er i tillegg en del av bransjen der det er lettere å få innpass, sier han.

Dag-Einar Sivertsen er forbundssekretær i Fellesforbundet, og svært skuffet over vedtaket.

– Vi har foreslått overfor Tariffnemnda å senke vektgrensen til 2,5 tonn og er derfor skuffet over at vi ikke ble hørt på dette da avgjørelsen ble fattet. Er det noe vi i Fellesforbundet er sikre på, så er det at vi trenger allmenngjøring for denne delen av bransjen nå. Vi har ingen tid å miste når det gjelder å rydde opp i de dramatisk dårlige forholdene i bransjen, avslutter han.

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

 

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!

 

Kjøp De helliges leir!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.