Noe av det mest oppsiktsvekkende ved denne VM-turneringen, er vestlige mediers vedvarende uthengning av Qatar. Et gammelt ordtak sier: When in Rome do as the Romans. Vestlige journalister er blitt så fulle av seg selv at de ikke ser noe behov for å ta slike hensyn. De forlanger at vertskapet skal følge deres normer.

Selv da Argentina ble utropt til verdensmester klarte de ikke å la være å skvette forakt på emiren av Qatar. De avslører sin egen simpelhet. Da denne tittelen tikket inn som pushvarsel fra NRK, undret jeg meg storlig på: Hvilken gest hadde emiren gjort som rettferdiggjorde en slik språkbruk som «søle det til»?

Denne gesten vekker sterke reaksjoner: – De klarte å søle det til

Det viste seg å være en arabisk «kaftan» kalt bisht. Disse er laget av det fineste stoff, med gullbroderier. Det er en stor ære å bli tildelt en slik. Men det er dette NRKs kommentatorer mener «søler til» seremonien.

– De klarte å søle til det øyeblikket med den dumme kappen til Messi, er den nådeløse dommen til NRK-kommentator Andreas Stabrun Smith etter VM-finalen.

– Jeg synes det ødelegger øyeblikket, ganske klart. Vi satt og kommenterte da han fikk trofeet. Jeg syntes det var ubehagelig. Jeg holdt meg stille, for jeg visste ikke helt hva jeg skulle si. Det var veldig uventet at det skjedde, sier NRK-ekspert Carl-Erik Torp.

I 2022 er det uhyre provinsielt å gjøre seg selv til overkikador over andre lands skikker. NRK har gjennom hele VM pushet homo-narrativet. De og Lise Klaveness fikk ikke gjennomslag. Var dette et siste spark før hjemreise?

Sportskommentatorer som hyller mangfold, klarer ikke respektere andre lands kultur. Det er utrolig.

Jeg skjønner at det er tenkt som en fin greie, men det er fullstendig krasj. Det summerer inn i en rekke med ting som ikke tar seg veldig bra ut, sier Torp.

Sportskommentatorer burde holde seg til sport. Det er det de har greie på. Under dette VM har vi sett at de har gått inn i en politisk misjonærrolle, og de har brukt spillerne som forsøkskaniner. Hvis en skal dømme etter resultatene, har pride-maset ødelagt spillernes konsentrasjon. Tyskland og Danmark gjorde det dårlig.

Men journalistene er så fulle av seg selv at de anser det for sin soleklare rett å belære andre om hvilke verdier de må hylle hvis de skal godtas. Det nektet Qatar å være med på. Derfor avskjedssparket fra NRK.

Vestlige journalister har demonstrert at de er kulturimperialister på høyde med kolonisatorene på 1800-tallet. På mange måter er de verre. De virkelige kolonisatorene kom tross alt med fremskritt. Dagens vestlige sprer en teori om flytende kjønn som har potensial til å ødelegge all idrett.

Ståle Solbakken sa at pride-verdiene var hevet over diskuskusjon. De tilhørte menneskerettighetene og var hevet over politikk.

Så arrogant går det an å bli.

Vestlige journalister oser av forakt for arabisk kultur. Vi er tilbake på et punkt vi aldri kunne forestilt oss. De som tror de er mest progressive, viser seg å være arrogante besserwissere når det kommer til stykket.

Å påtvinge arabiske land homoverdier er en provokasjon. Det er noe som heter takt og tone. De som er forgapt i identitetspolitikk, forstår ikke det. De føler at de er kallet til å omvende hele verden.

Mark Ogden, som er blant Englands mest profilerte reportere, stusser også.

– Lionel Messi har brukt hele karrieren til å vente på å få løfte VM-trofeet. Når han får gjøre det, blir alle bildene ødelagt av noen som får ham til å ta på seg en kappe som gjør at det ser ut som han skal klippe håret.

Disse journalistene skriver som om de ikke forstår at andre land og kulturer ser og følger med på hva vi sier. Asia og den arabiske verden ser vestlige som ikke klarer å respektere andre, selv om de maser om mangfold. Det betyr for dem bare hudfarge, ikke kulturell variasjon. Kultur er for de vestlige flytende seksuell identitet.

Denne vestlige kulturen er på kollisjonskurs med store deler av resten av verden, og faktisk med flertallet i Vesten også. Det er en liten elite som dessverre kontrollerer mediene som pusher disse verdiene på andre.

Sosialantropolog Mari Nybakk synes kritikerne drar det langt, lenger enn det er grunn til. Bisht er en æresbevisning, og det var Qatars nasjonaldag.

VM har vist oss en vestlig elite som er opptatt av sex og rase på en måte som er støtende for de fleste mennesker. Det var ikke Vesten som vant denne omdømmekampen. Vestlige journalister tror Qatar tapte. Men det var Vesten som tapte.

 

 

Kjøp e-boken av Kent Andersen her!

Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.