En ny straffelov i Indonesia har skapt kontroverser verden rundt.

Loven har i den vestlige verden blitt sett på som et tilbakeslag for demokrati og menneskerettigheter, men indonesiske myndigheter har betegnet den som «en middelvei for å knytte sammen Indonesias mangfoldige samfunn».

Vestlige medier har fokusert mest på den delen av loven som omhandler sex utenom ekteskapet. Det kan i henhold til den nye loven straffes med fengsel opptil ett år, mens samboerskap kan straffes med inntil seks måneders fengsel.

Det har sågar vært mye snakk om at denne loven vil skremme bort utenlandske investorer og turister.

Jodi Mahardi, som er en offentlig tjenesteperson i Indonesia, ønsker imidlertid å klargjøre det han mener er «en misforståelse om noen bestemmelser», skriver The Straits Times.

– Loven gjelder bare hvis det er klager fra nærmeste familie, for eksempel foreldre, ektefeller eller barn, uten at andre parter har rett til å blande seg inn, sier han, og fortsetter:

– Den nye loven er faktisk rettet mot å beskytte ekteskapsinstitusjonen basert på indonesiske verdier, og samtidig rettighetene til publikum eller andre tredjeparter til å handle, eller være dommer på vegne av god moral.

Den nye straffeloven i Indonesia, som offisielt heter KUHP, ble innført tirsdag og vil erstatte den gamle, som var fra kolonitiden under Nederland, og som har vært straffelov helt siden 1918.

Document er kåret til gasellebedrift for fjerde år på rad – nå kan du kjøpe aksjer!

Det har vært gjort mange forsøk på å endre loven før, men det har alltid blitt stoppet av massive protester.

Denne gangen har det, tross noen protester, vært mye mindre motstand.

Dette skal være fordi loven ikke vil tre i kraft før om tre år, slik at folk har mulighet til å studere den og eventuelt utfordre den via retten.

Når det gjelder loven om utenomekteskapelig sex, så er det lite sannsynlig at den vil ha betydning for turister, sier analytikere.

Dr. Albert Aries, som er talsmann for Lov- og menneskerettighetsdepartementet i Indonesia, sier at investorer og utenlandske turister ikke trenger å bekymre seg for å investere og å reise i Indonesia.

– Folks personvern er fortsatt garantert ved lov, selvfølgelig uten å redusere respekten for indonesiske verdier, sier han.

Jodi Mahardi sier at straffeloven gir en balanse mellom rettssikkerhet og rettferdighet, og mellom menneskerettigheter og menneskelige forpliktelser.

– Denne balansen gir samtidig beskyttelse for ytrings-, menings- og demokratifrihet, samt personvernet til enkeltpersoner i et mangfoldig samfunn. Men denne friheten må også aktualiseres på en ansvarlig måte, med respekt for indonesiske verdier og andres menneskerettigheter, legger han til.

Mahardi vil understreke at indonesiske myndigheter er åpne for innspill til den nye loven fra innbyggerne.

– Regjeringen er åpen for videre diskusjon og andre spørsmål knyttet til den nye straffeloven for å skape en riktig forståelse av den, avslutter han.

Flere menneskerettighetsgrupper og politiske analytikere er imidlertid skeptiske til den nye loven, og mener at den kan skape et fryktklima som knebler ytringsfriheten, og som kan skape et angiversamfunn basert på moral.
Hvis du bare skal kjøpe én bok før jul, så la det bli «Mesteren og Margarita».

 

Kjøp Susanne Wiesingers bok «Kulturkamp i klasserommet» her!


Kjøp julegavene fra Document!

 

 

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.