HL-Senteret har laget en ny rapport om holdninger til muslimer og jøder.

Rapporten forsøker å kartlegge folks holdninger til muslimer og jøder. En av konklusjonene er at FrPs velgere er mer islamfiendtlige enn andre.

I rapporten er respondentene bedt om å ta stilling til seks påstander om muslimer. Dersom du sier deg helt enig i to av påstandene, eller delvis enig i fire, da er du islamfiendtlig.

Det får Fremskrittspartiets Jon Helgheim til å reagere.

– Jeg har sett påstandene og kunne sagt meg enig i nesten alle, helt uten at det finnes grunnlag for å kalle meg islamfiendtlig, skriver han på Facebook.

Document er kåret til gasellebedrift for fjerde år på rad – nå kan du kjøpe aksjer!

Helgheim mener at å påpeke fakta dermed blir betegnet i rapporten som det samme som å være en fiende av islam.

– Dersom man for eksempel mener muslimer i større grad enn øvrig befolkning undertrykker kvinner og begår mer voldskriminalitet, vil man i denne rapporten bli stemplet som islamfiendtlig. Eller for å si det på en annen måte – dersom man følger litt med og er ærlig, så vil man bli karakterisert som islamfiendtlig, skriver Helgheim.

Han begrunner dette:

– Det finnes nemlig gode holdepunkter for å si at muslimer i større grad undertrykker kvinner, og det er utvilsomt slik at innvandrere fra muslimske land er grovt overrepresentert i kriminalitetsstatistikken, spesielt voldskriminalitet.

Helgheim konkluderer med at rapporten absolutt har en verdi, men at klassifiseringen av islamfiendtlige er fullstendig misvisende og burde trekkes.

– Dermed ville en mye mer presis konklusjon være at FrPs velgere i større grad er enig i korrekte påstander om muslimer, ikke at de er islamfiendtlige, avslutter Helgheim.

 

 

 

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.