Elon Musk i Twitters hovedkvarter den 26. oktober 2022. Stillbilde fra video: Elon Musk / Twitter.

Det hører med til kapitalismens vesen at virksomheter konkurrerer om å tilby det beste og billigste produktet, for på den måten å vinne markedsandeler og øke profitten. Sånn er det meningen at systemet skal fungere, og hvis det ikke gjør det, er det noe galt.

Nå står vi imidlertid overfor et ganske nytt fenomen, nemlig gigantiske virksomheter – også kalt oligopoler – som er så velbeslåtte at profitt ikke lenger blir den viktigste drivkraften deres. I stedet prøver de å knuse andre virksomheter av ideologiske grunner. Fenomenet, som vi kan kalle post-kapitalismen, kommer tydelig til syne i forbindelse med Elon Musks overtagelse av Twitter.

Musks overtagelse vakte et voldsomt oppstyr, for den ukonvensjonelle multi-milliardæren hadde signalisert at han ikke var redd for å si sin mening, som ved flere anledninger ikke har vært på linje med den venstrevridde fortellingen som utbredt av alt som kan krype og gå av Big Tech, Big Media og storkapital. Og enda verre: Han har begynt å åpne Twitter for personer som hadde fått kontoene sine stengt fordi de mente noe annet enn den innerste kretsen hos Demokratene i USA.

Onsdag spurte Musk Twitter-brukerne om han skulle tilby et «generelt amnesti» til suspenderte brukere, forutsatt at de ikke hadde begått lovbrudd etter drevet med spam. Det vil si at han ville åpne Twitter for ytringsfriheten.

72 prosent svarte ja, og Musk meddelte deretter at «amnestiet begynner i neste uke». Det er nøyaktig hva de forente makthaverne frykter aller mest, for makten deres forutsetter at de kan kontrollere meningsdannelsen og stoppe munnen på kritikere.

Gode råd er dyre, og verdensherskerne er allerede i gang med å forberede sin motoffensiv.

I en kommentar i New York Times meddeler den tidligere Twitter-ansatte Yoel Roth at Twitter risikerer å bli kastet ut av Apples og Googles app stores hvis ikke Musk overholder retningslinjene. Eller sagt på en annen måte: Det blir stengt hvis Twitter gir plass til avvikende meninger. Det vil ifølge Roth bli en katastrofe for Twitter, for det vil gjøre det vanskelig for milliarder av potensielle brukere å benytte seg av Twitters tjenester. Apple og Google er allerede i gang med sine overveielser, skriver Roth.

Men nå er Elon Musk tilfeldigvis verdens rikeste mann, og det blir vanskelig å knekke ham.

Den konservative kommentatoren Liz Wheeler har oppfordret Musk til å lage sin egen telefon hvis Apple og Google kaster ham ut. Halvparten av landet ville glede seg over å slippe dem, og en liten smarttelefon burde være en smal sak for en mann som bygger Mars-raketter, skriver Wheeler.

I går svarte Musk: «Jeg håper virkelig ikke at det går så vidt, men ja, hvis det ikke er noe annet valg, vil jeg lage en alternativ telefon.»

Musk er kjent for å la handling følge ord, og så kan de jo se hvor morsomt det blir å miste halvparten av markedene sine hvis de velger å yppe til strid mot ham.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.