Kina er en rollemodell for mange land, sa World Economic Forums (WEF) grunnlegger og styreformann Klaus Schwab nylig til den statlige kinesiske tv-kanalen CGTN.

Det var under en næringslivskonferanse for Asia og Stillehavsregionen (APEC CEO Summit) i Bangkok i forrige uke at Schwab ble intervjuet av den kinesiske journalisten Tian Wei, som på sin egen Twitter-konto opplyser at hun er en WEF Young Global Leader.

I intervjuet roste Schwab Kina for det han kalte en fantastisk modernisering av den kinesiske økonomien i løpet av de siste 40 årene. Den kinesiske modellen er attraktiv for mange land, sa WEF-toppen, som understreket at hvert land selv bør velge hva slags system det skal ha.

Schwab snakket også om at «vi» må konstruere morgendagens verden og at dette er ensbetydende med en «systemisk forvandling av verden», så «vi må definere hvordan vi vil at denne verdenen skal se ut». Han så også frem til at Kina får en sterkere stemme i Davos, slik at landet kan forklare sitt syn på det globale samarbeidet.

Kina er et diktatur styrt av det kinesiske kommunistpartiet, og landet anklages både for tallrike menneskerettsbrudd og streng overvåkning av befolkningen, samt for å føre en hybridkrig mot Vesten.

Schwab sa imidlertid at det ikke behøves konfrontasjon med Kina, men at Kina må integreres i et global samarbeid. WEF-grunnleggeren lød med det som et ekko av Norges tidligere statsminister Erna Solberg, som under sikkerhetskonferansen i München i 2020 sa om Kina at «vi må dra dem inn på alle områdene som vi kan».

Det britiske medietilsynet (Ofcom) trakk tilbake CGTNs lisens til tv-sendinger i Storbritannia i 2021 idet kanalen ikke anses for å utøve redaktøransvar, gitt at den kontrolleres av Kinas kommunistparti.

 

Kjøp «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson som papirbok her og som ebok her!

 

Kjøp «Usikker vitenskap» av Steven E. Koonin som papirbok her og som ebok her!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.