Foto: Terje Bendiksby / NTB

Med høye strømpriser velger mange å skru ned temperaturen i boligen. Forsker James Marcer mener dette kan være dødelig for eldre mennesker.

James Mercer er professor ved Norges arktiske universitet. I 25 år har han forsket på regulering av kroppstemperatur, og han sier at en for lav innetemperatur i verste fall kan være dødelig.

NTB melder om saken.

– Det jeg er litt bekymret for, er at eldre folk kanskje sier: «Ok, jeg må spare mye strøm». Selvfølgelig kan du ha et kjøligere inneklima, men du må kompensere med å kle på deg mer, sier Mercer til NRK.

Professoren påpeker at dødeligheten midtvinters er 34 prosent høyere enn om sommeren i Europa, og han mener den viktigste årsaken er inneklimaet.

Mercer mener at en innetemperatur på 19 grader er for kaldt for eldre mennesker. Det er gjerne eldre,  eksempelvis minstepensjonister, som ikke har råd til høye strømregninger, og dermed sparer på oppvarmingen inne.

– Jeg synes en romtemperatur på 19 grader er for lavt for eldre folk. De er mindre aktive enn yngre folk. De sitter ofte innendørs hele dagen. Og det skjer ting med alderdom som gjør at måten vi regulerer kroppstemperatur på, blir svekket, sier Mercer til NRK.

Få hadde trodd at norske politikere skulle sette landet i en situasjon der det blir et tema hvorvidt landets eldre skal fryse i hjel i sine egne hjem.

Dette kommer samtidig med at verdens ledere, også norske politikere, har en stor konferanse i Egypt der agendaen handler om hvor katastrofalt det vil være med mulig temperaturøkning på 1-2 grader.

 

Bestill den nye boken fra Document forlag:

To viktige bøker av Kent Andersen:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Kjøp Kents bok her!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.