Niels Henrik von der Fehr. University of Oslo copyright

Ordet ekspert og professor har en biklang på folkemunne. De har opplevd at det er folk som mangler bakkekontakt. Et premieeksempel var professor Niels-Henrik von der Fehr som ble presentert av NRK som den som visste mest om strømmarkedet i Norge. Hvis dette er eksperten, hva da med resten?

Det von der Fehr sa var så tullete at det normalt aldri skulle gått på eteren. Han hevdet at prisene må forbli høye for å få ned forbruket. Derfor bør ikke regjeringen innføre støtteordning til små og mellomstore bedrifter.

– Den eneste måten å komme gjennom dette på, er å få ned forbruket blant bedrifter og forbrukerne. Da må prisene opp, sier økonomiprofessor Niels-Henrik von der Fehr ved UiO til NRK.

Tror professoren at bedrifter og husholdninger i dag sløser med strøm? Tror han det er mulig å få ned forbruket samtidig som regjeringen går inn for elektrifisering av bilparken og sokkelen?

Von der Fehr tror at folk kan velge å bruke mindre strøm.

– Det betyr at strømforbruket blir større enn det ellers ville vært om man måtte betale den fulle prisen. Det kan i verste fall bety at det blir rasjonering til vinteren fordi vi ikke sparer like mye som vi burde gjøre når det er knapphet på strøm, sier han.

Det er folks skyld hvis det blir rasjonering. De har ikke lært å bruke strøm fornuftig. Derfor fortjener de rasjonering og kanskje strømutkobling?

Politikken professoren anbefaler vil gi lavere strømforbruk. Når bedriftene går konkurs. Det er de på vei til, men professoren har ikke fått det med seg.

– Om vi hadde betalt den fulle prisen, ville vi brukt mindre og spart mer. Det ville i seg selv bidratt til at prisen blir lavere, sier von der Fehr.

Den fulle prisen? Hva er den? 4 kroner kilowatten eller en tre-firedobling som det trues med. Her har vi et eksempel på en akademiker som snakker som om folk har godt av å lide. Da vil det bli lettere å styre samfunnet. Folk skal kjenne sin plass.

Jonas Gahr Støre er litt på samme linje når han skyver situasjonen i Europa foran seg. Situasjonen er den samme i hele Europa, sier Støre. Det er strømmangel og det er faktorer som krigen, sanksjoner og lite vind. Støre lyver for å styrke sin argumentasjon. Han nevner ikke det grønne skiftet som førte til nedlegging av atomkraftverk og kullkraftverk og at Merkel la alle eggene i Putins kurv. Han vil aldeles ikke snakke om at vindmøllene ikke kan levere det industrien krever, for Støre er selv i gang med gigantsatsing på vindmøller.

Alt er bare løgn.

Støre er fremdeles der hvor han vil «se på mulighetene». Han sier spørsmålet om makspris er «veldig komplisert». Det må utredes.

Onsdag sa statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) at han vil se på flere mulige støtteordninger til små og mellomstore bedrifter i Norge. Det kan bli et problem når det er mangel på strøm i Europa, mener von der Fehr.

Det mediene ikke tør skrive er at strømkrisen er et resultat av EUs energipolitikk som Norge er blitt en del av gjennom utenlandskablene. De som eier kraftselskapene blir styrtrike og forbrukerne blir flådd.

Selvfølgelig har ikke eierne noen interesse av å avvikle denne pengemaskinen.

Det må utredes.

Husk å støtte Document også i sommer:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:

Kjøp Kents bok her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.