Selv om regjeringen gjenåpnet for bygging av vindkraft på land i april, har kun to kommuner meldt sin interesse. Det er kommunene Gamvik og Lebesby i Finnmark, der kraftnettet ikke er rustet til å ta imot ny kraftproduksjon, skriver Europower.

I april åpnet regjeringen igjen for å behandle søknader om å få bygge vindparker, etter at saksbehandlingen av alle vindkraftsaker ble stanset i 2019.

Vertskommunene må selv be NVE sette i gang saksbehandlingen. Men i løpet av de mer enn seks månedene som er gått siden vindkraftstansen ble avblåst, har bare to kommuner henvendt seg til NVE med ønske om å utrede vindprosjekter av en viss størrelse. Gamvik og Lebesby kommuner har meldt inn totalt fire vindprosjekter på Nordkinnhalvøya.

Alle prosjektene ligger i aktive reindriftsområder. Kraftnettet i denne delen av Troms og Finnmark er heller ikke rustet til å ta imot ny vindkraftproduksjon, og det må investeres milliarder før prosjektene kan realiseres. Dermed blir det lenge til de fire vindparkene kan levere strøm til nettet, om de i det hele tatt får konsesjon.

– Ingen andre kommuner har gjort noe fremstøt overfor oss, sier Svein Grotli Skogen, seksjonssjef for energikonsesjoner i NVE til Europower. (NTB)

Et halvt år etter at pausen ble avblåst: Nesten ingen kommuner vil ha vindkraft på land (Europower – betalingsmur)

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.