Høyspentledning på den såkalte Vinstralinja i Lillomarka i Nittedal i januar i år. Strømnettet i Norge må oppgraderes, og kostnaden kan ende hos forbrukeren. Illustrasjonsfoto: Paul Kleiven / NTB

Kraftlinjene over hele Norge er gamle, og nå må mange byttes ut. Regningen antas å bli på over 100 milliarder kroner, og den kan havne hos strømkundene.

Den nødvendige utskiftningen er det nettselskapene som er ansvarlige for, og den er beregnet til å koste 135 milliarder kroner i løpet av de neste ti årene, ifølge NVE, melder NRK.

Elverkssjef Håvard Pedersen i Nordkyn kraftlag i Lebesby kommune i Finnmark sier det kan bli dyrt for lokale kraftlag.

– Vi er et lite selskap som eventuelt skal reise anslagsvis 350 millioner kroner. Det har vi neppe rygg nok til å bære selv, sier han.

Men NVE mener det er urimelig å sende hele regningen til forbrukerne.

– Kraftnettet må tilpasses for å tåle hardere belastninger. Det vil koste penger. De som vil være nettselskap, må ha evne og vilje til å ta disse kostnadene, sier Ove Flataker, direktør for reguleringsmyndigheten for energi i NVE.

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

Støtt oss fast med Paypal:


 

 

Lær alt om klimasaken og hysteriet rundt den. Kjøp Kents bok her!

Kjøp alle tidsskriftene fra Document Forlag her!

Kjøp T-skjorten «for en bilfri & varmere by» her


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.