Finnmark står overfor en potensielt betydelig utbygging av vindkraft.
41 vindkraftverk på land er under konsesjonsbehandling hos Norges vassdrags- og energidirektorat (NVE), og en tredjedel av disse, 14 prosjekter, er lokalisert i Finnmark.
Disse planene kommer samtidig med at elektrifiseringen av gassanlegget på Melkøya har satt fart på debatten om behovet for økt kraftproduksjon i fylket, skriver Nationen.
De 41 vindkraftprosjektene på land har en samlet forventet produksjon på 36 terawattimer (TWh), noe som er mer enn dagens samlede forbruk i fylkene Trøndelag, Nordland, Troms og Finnmark. Prosjektene i Finnmark alene utgjør en forventet produksjon på rundt 17 TWh og en samlet effekt på cirka 5000 megawatt (MW).
Særlig Lebesby kommune, med rundt 1600 innbyggere, kan bli et nasjonalt tyngdepunkt i denne utbyggingsdebatten. Hele syv av de planlagte vindkraftverkene kan komme innenfor kommunegrensene (hvorav tre også delvis i nabokommunen Gamvik). Dersom alle disse prosjektene realiseres, kan det føre til opptil 490 vindturbiner i de to kommunene.
Den forventede årsproduksjonen fra prosjektene i Lebesby og Gamvik alene utgjør rundt 12 TWh, noe som tilsvarer over 35 prosent av den samlede produksjonen fra alle pågående vindkraftsøknader på land med oppgitte tall i Norge.
Lebesby kommune, hvor Arbeiderpartiet har flertall alene, har aktivt lagt til rette for næringsutvikling ved å sette av store arealer til industri i sin kommuneplan. Kommunen har godkjent alle de syv prosjektene til å gå videre til konsekvensutredning.
NVE fastsatte utredningsprogrammer for de 11 pågående vindkraftsakene i Finnmark 24. april 2025. Disse programmene setter krav til grundige utredninger av temaer som naturmangfold, friluftsliv, kulturminner og reindrift, som er særlig relevant i Finnmark.
NVE mottok rundt 400 høringsinnspill fra ulike aktører i forbindelse med sakene.
Planene for massiv vindkraftutbygging i Finnmark møter imidlertid kraftig motstand.
Organisasjoner som Motvind Norge ser elektrifiseringen av Melkøya som en utløsende faktor for disse prosjektene og kjemper for å stanse det de anser som en trussel mot natur og samiske urfolksrettigheter, spesielt reindriften.
Motvind Norge har organisert demonstrasjoner foran Stortinget for å markere sin motstand.
Status for de ulike prosjektene avhenger nå av konsekvensutredningene og den videre politiske og konsesjonsmessige behandlingen.