NTB

Regjeringens planer om kraftløft i Finnmark kan stå og falle på valgresultatet i Lebesby kommune, med 1200 innbyggere.

Regjeringen har lovet at det skal bygges ny kraftproduksjon tilsvarende det elektrifisering av Melkøya vil kreve, omtrent fire terawattimer, innen 2030.

Men om løftene skal realiseres vil det avhenge av valgresultatet i Lebesby kommune i Finnmark der de største vindkraftprosjektene er under planlegging, skriver Klassekampen.

En oversikt fra NVE viser at direktoratet i dag har sju vindkraftprosjekter til behandling eller som har fått konsesjon. To av de største prosjektene er Davvi vindkraftverk og Laksefjord vindkraftverk i Lebesby kommune.

De to alene vil kunne gi nesten 4 TWh ny kraftproduksjon og stå for 45 prosent av all ny vindkraftkapasitet NVE har til behandling i Finnmark.

Om de ikke blir bygd, vil det bli krevende for Finnmark å nå regjeringens kraftmål i 2030. Dermed vil valget i Lebesby få stor nasjonal betydning. Ved kommunevalget i 2019 var det 1056 stemmeberettigede i kommunen.

Fire partier stiller liste. Arbeiderpartiet, Høyre, Sosialistisk Venstreparti, og Senterpartiet. Ap og Høyre er for begge prosjektene, mens SV og Sp er imot Davvi og skeptiske til Laksefjord, skriver Klassekampen.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.