Energikommisjonen mente i sin rapport at man måtte bygge mye mer av alt, mye raskere enn man har gjort i dag.

Det har fått statens egen reguleringsmyndighet NVE til å reagere kraftig, skriver Nettavisen.

«NVE mener Energikommisjonen peker på flere riktige og viktige tiltak for å sikre og bedre energi- og effektbalansen på sikt. NVE mener likevel at det er lite realistisk å bygge ut 40 TWh fornybar kraftproduksjon fra vannkraft, vindkraft, havvind og solkraft innen 2030, skriver NVE som sitt første punkt på første side i sitt høringssvar.»

De skriver at kommisjonen trolig har lagt til grunn at det eksisterer søknader om opp mot dobbelt så mye strømproduksjon, som det som er reelt:

«Energikommisjonen skriver at myndighetene har om lag 25 TWh ny kraftproduksjon til behandling. Flere av disse prosjektene vil ikke bli realisert. NVE ønsker å presisere at dette tallet baserer seg på flere prosjekter som ligger inne i NVEs systemer, men som ikke er aktive fra utbyggernes side. Det som NVE anser for å være aktive prosjekter, utgjør omtrent 13-14TWh. Mye av dette er store vindkraftprosjekter der det forventes et høyt konfliktnivå», melder brevet som er signert av direktør Kjetil Lund.

Aasland roser elektrifisering av Melkøya opp i skyene

I sitt høringssvar skriver NVE blant annet dette:

Vindkraft på land: «Basert på antallet nye prosjekter av landbasert vindkraft i meldings- og søknadsfase per idag, mener NVE det er lite sannsynlig å nå Energikommisjonens ambisjon om 5-10 TWh øktproduksjon fra vindkraft på land i 2030».

Havvind: NVE uttaler seg blant annet gjennomgående langt mer negativt til havvind enn det både regjeringen og energikommisjonen gjør:

«Både ut fra arealbehovet, muligheten for praktisk gjennomføring, økonomisk realisme, virkninger på kraftsystemet og behovet for nett, vil NVE påpeke at den vedtatte ambisjonen om bygging av 30 GW havvind innen 2040 er svært ambisiøs. Kommisjonens foreslåtte mål om mer enn 5 TWh havvind i produksjon innen 2030 vurderer NVE til å være ambisiøst.»

NVE avslutter med de økonomiske konsekvensene Energikommisjonens forslag vil innebære.

«Havvind er per i dag heller ikke lønnsomt, og en stor utbygging vil kreve omfattende økonomisk støtte fra myndighetene.»

 


 

Document Forlag utgir Mattias Desmet. Kjøp boken her!

 

Kjøp Paul Grøtvedts bok!

 

Kjøp Jean Raspails roman «De helliges leir»!  Du kan også kjøpe den som e-bok.

 

Kjøp «Mesteren og Margarita»!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.