Hedvig Moe, assisterende Politiets sikkerhetstjeneste (PST)-sjef. Foto: Javad Parsa / NTB

Kritisk infrastruktur i Norge har Russland «i utgangspunktet kontroll på», ifølge PST. De sier droneflyging trolig har en annet formål enn å skaffe informasjon.

Det har vært spekulert på om droneflygingen nær blant annet norske kraft- og oljeinstallasjoner er russisk spionasje og kartlegging.

Dette har ikke PST så mye tro på, ifølge NTB. For ifølge PST er denne typen oppdrag for lengst utført av russerne:

– Vi tror at veldig mye av den kritiske viktige infrastrukturen i Norge allerede er kartlagt, sier Hedvig Moe, assisterende sjef i Politiets sikkerhetstjeneste (PST), til Aftenposten.

Droneflygingen rundt kritisk infrastruktur i Norge er trolig heller ment å vise tilstedeværelse, dreie fokuset vekk fra annen etterretningsaktivitet eller teste beredskapen, ifølge Moe.

– Og alle disse formålene, nemlig å skape frykt og usikkerhet, flytte fokus og teste beredskap, dreier seg om å villede og forvirre, sier Moe.

Nettopp villedning og forvirring er kjente og vel innarbeidede elementer i russisk/sovjetisk  strategi overfor vesten.

Hedvig Moe opplyser imidlertid at dronene også kan benyttes til å forberede sabotasje, selv om hun per i dag ikke anser faren for slikt som veldig overhengende:

– Sabotasje av kritisk viktig infrastruktur er mer aktuelt etter invasjonen. Men det er lite sannsynlig. Vi vurderer det som et verstefall-scenario.

Det er svært vanskelig for PST å påvise at Russland står bak droneflygingen, da russerne legger stor vekt på nettopp å skape uklarhet omkring hvem som står bak ulike handlinger:

– Hele poenget er at det ikke skal være mulig, sier Moe.

Mange vil mene at dette perspektivet vil være relevant også når man analyserer sammenhengen omkring en del andre hendelser i senere tid, som for eksempel sabotasjen mot rørledningen i Østersjøen.

 

Viktige bøker! Bestill fra Document forlag:

Kjøp Kents bok her!

Bestill også:

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.