EOS-utvalget mener at Politiets sikkerhetstjeneste (PST) har brutt loven og brukt droner ulovlig til overvåkingsformål, melder NRK.

Det kommer fram i et brev fra EOS-utvalget (Stortingets kontrollutvalg for etterretnings-, overvåkings- og sikkerhetstjeneste) som NRK har fått tilgang til.

Ifølge utvalget skal PST i fire tilfeller ha brukt droner ulovlig. Den ulovlige bruken skal ha skjedd i forebyggende saker.

I brevet skriver utvalget at de ikke kan se at PST har hjemmel for slik bruk av droner. De mener at dette er et inngrep i privatlivet og derfor krever hjemmel i loven.

«Praksisen er ulovlig og bør stoppes omgående», heter det i brevet.

Assisterende PST-sjef Hedvig Moe innrømmer dronebruken, men sier at de har forholdt seg til retningslinjene gitt av Riksadvokaten høsten 2021.

– Det betyr at vi står i en situasjon der Riksadvokaten sier en ting og EOS-utvalget noe annet, sier hun.

Ifølge Moe har PST stoppet bruken, men peker på at droner er et viktig verktøy for sikkerhetstjenesten.

– For oss resulterer det i at vi ikke kan bruke droner fullt ut på den måten vi mener er viktig og riktig for å utføre oppdraget vårt.

Riksadvokat Jørn Sigurd Maurud sier at han er kjent med EOS-utvalgets syn og sier at Riksadvokaten snart vil komme med en presisering av retningslinjene.

 Les også:

PST griper inn i ytrings­frihets­debatten, mener Koran-brenning øker terrorfare

Kjøp bøker fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.