Vatikanet opplyser at de har fornyet en kontroversiell avtale fra 2018 der Kina får lov til å velge biskoper som deretter skal godkjennes i Roma.

– Etter de hensiktsmessige konsultasjoner og vurderinger, har pavestolen og Folkerepublikken Kina blitt enige om en to års forlengelse av den midlertidige avtalen om utnevnelse av biskoper, heter det i en uttalelse fra Vatikanets pressekontor.

Avtalen ble først forlenget i 2020.

Avtalen regnes som en pragmatisk løsning for Kinas katolikker. De står i spenn mellom den offisielle, statlig støttede kinesiske kirken og en undergrunnsbevegelse som er lojal til Roma og paven.

Den er imidlertid ikke ukontroversiell. Kritikerne peker på begrensningene som legges på religionsutøvelse i Kina. De viser også til at bare seks biskoper er blitt utnevnt i tråd med avtalen.

Blant de mest sentrale motstanderne er 90 år gamle kardinal Joseph Zen, en av de fremste katolske geistlige i Asia. Han ble nylig stilt for retten sammen med fem andre aktivister i Hongkong, anklaget for å ha brutt de såkalte sikkerhetslovene i byen.

 

Les også:

Kjent opposisjonell journalist arrestert i Hongkong

Kjøp julegavene fra Document!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.