En arbeider passerer det nyåpnede kontoret for sikkerhetsagenter i Hongkong. Foto: Reuters / Tyrone Siu / NTB Scanpix

Kina åpnet onsdag et nytt kontor for sine sikkerhetsagenter i Hongkong etter at den omstridte nye sikkerhetsloven ble innført i forrige uke.

Det nye kontoret er i et hastig ombygd hotell ved siden av Victoria-parken, der demonstrasjoner og protester mot Kina har vært arrangert i årevis, inkludert en årlig minnemarkering for undertrykkelsen på Tiananmen-plassen i 1989.

En plakett med sikkerhetsorganisasjonens navn ble avdekket på hotellets vegg onsdag morgen, og politiet blokkerte gatene rundt med vannfylte barrierer. Et kinesisk flagg ble også heist foran bygget.

Under innvielsen av det nye hovedkvarteret kalte Hongkongs leder Carrie Lam åpningen et historisk øyeblikk. Hun sa at Kinas etterretningsapparat blir en viktig partner i arbeidet for å Kinas nasjonale sikkerhet.

Den nye sikkerhetsloven, som ble innført etter flere år med protester mot Kina, gjør undergraving, separatisme, terrorisme og utenlandsk innblanding til kriminelle handlinger.

Loven er den groveste krenkelsen av avtalen som ble inngått mellom Kina og Storbritannia i forbindelse med overføringen av Hongkong til Kina i 1987.

Ett land, to systemer-avtalen garanterte at Hongkong kunne ha sitt eget politiske system med ytringsfrihet, valg og uavhengige domstoler i 50 år.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.