Togene står på sentralstasjonen i Hamburg etter togsabotasjen i Tyskland den 8. oktober 2022. Foto: Bodo Marks / DPA via AP / NTB.

Et internt dokument fra etter­forskningen av togsabotasjen i Tyskland lørdag som Bild har fått innsyn i, viser at det føderale tyske kriminal­politiet Bundes­kriminalamt (BKA) ikke utelukker at en stat utførte sabotasjen.

Skadeverket på fiberoptiske kommunikasjonskabler i Berlin og i Herne, Nordrhein-Westfalen, som i går stanset store deler av togtrafikken i Nord-Tyskland, var målrettet og utført av kompetente personer, konkluderer tyske sikkerhetsmyndigheter, som etterforsker saken bredt.

BKA overtok etterforskningen av saken lørdag kveld, melder Münchner Merkur.

Politiet ønsker ennå ikke å gå ut med noe mulig motiv for sabotasjen, men fastslår i det interne etterforskningsdokumentet at skadeverket krevde sensitiv innside-informasjon om jernbanenettets virkemåte. Hverken politiet eller innenriksdepartementet vil kommentere det lekkede dokumentet.

Venstreekstremister har utført jernbanesabotasje tidligere, men det taler imot en slik hypotese at det ikke foreligger noe brev der personene bak påtar seg ansvaret.

Til RTL TV uttaler sikkerhetseksperten Peter Neumann at russisk sabotasje mot det tyske jernbanesystemet er tenkelig. Russland har interesse av å skape panikk i Europa og vise at de er i stand til å lamme viktige samfunnsfunksjoner, sier han. Det foreligger ikke beviser mot Russland, men dette ble ikke utført av amatører, konkluderer Neumann.

I det lekkede dokumentet fremhever BKA at den avanserte sabotasjen ble utført samtidig på to forskjellige steder, og trekker en linje til sabotasjen av gassrørledningene Nord Stream 1 og 2 i Østersjøen.

 

Forhåndsbestill «Den døende borgeren» av Victor Davis Hanson i dag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.