Danmarks statsminister Mette Frederiksen under en pressekonferanse etter det nordiske statsministermøtet i Oslo den 15. august 2022. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB.

Regjeringen i Danmark har bedt kommunene i landet om å forberede de offentlige skolene på å ta imot elever fra de muslimske friskolene, som stats­minister Mette Frederiksen planlegger å stenge.

Det opplyser den danske barne- og undervisningsministeren Pernille Rosenkrantz-Theil til B.T.

Friskoler er private skoler som har rett til offentlig støtte, slik at familiene ikke trenger betale dyrt for å sende barna dit.

Hva angår de muslimske friskolene, har Frederiksen helt siden 2017 arbeidet for å stenge dem, skriver den danske avisen.

Tilbage i 2017 sagde Mette Frederiksen, at børn skal vokse op i dansk kultur, og at hun vil lukke skolerne efter en række afsløringer i B.T. og Berlingske om kritisable forhold.

»For eksempel skoleledere og lærere, der promoverer terrororganisationer. Jeg bryder mig heller ikke om den manglende ligestilling i skolerne og disse meget hadske ord over for vores jødiske mindretal. Det understreger, at vi har parallelsamfund,« sagde Mette Frederiksen til B.T.

Arbeidet med å stenge de muslimske privatskolene har ikke gått fort:

Efter tre år ved magten arbejder regeringen stadig på at lukke de muslimske skoler, forklarer Pernille Rosenkrantz-Theil.

»Det er jo mig, der har haft den opgave. Det her er en af de ting, jeg er ret ked af, at vi ikke er kommet i mål med,« siger hun.

Problemet er først og fremst å unngå for stort press på offentlige skoler i helt bestemte områder, forklarer den danske statsråden. Et mulig tiltak er å utvide skolekretsene.

Derved kan elever fordeles ud over et større geografisk område.

Partiene som utgjør regjeringens parlamentariske grunnlag, er alle imot planene, men Frederiksens ansvarlige statsråd er ikke fremmed for å gjennomføre dem med støtte fra andre partier.

Når det sker, bliver det dog ikke med flertal fra støttepartierne SF, Enhedslisten og Radikale Venstre, der alle er imod.

Er I parat til at ændre jeres politik om at lukke muslimske friskoler, hvis et af jeres tre støttepartier modsætter sig det?

»Nej.«

 

Kjøp Ruud Koopmans’ bok her!

 

Kjøp Johan Westerholms bok fra Document Forlag!

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.