Eliten merker i liten grad de negative følger av det flerkulturelle samfunn. De bor i de bedre strøk og et antall sender barna på privatskoler. Hvis de er politikere og utad står opp for den offentlige skolen, faller dette særdeles dårlig ut. Leder av de danske socialdemokratene har havnet i en slik situasjon.

Hun er ikke den første. Det begynte med at en partikollega i Folketinget, Mette Frederiksen, ble outet. Hun hadde datteren på privatskole. Det falt i svært dårlig jord hos offentligheten.

For fem døgn siden, i tirsdag, afslørede bloggere på 180grader.dk og B.T., at Mette Frederiksens datter gik på privatskole – og at selvsamme Mette Frederiksen i 2005 havde skrevet, at ‘det nytter simpelthen ikke, at forældre med overskudsbørn sender deres børn i privatskole så snart der er problemer i folkeskolen.’ Reaktionen Mette Frederiksens holdningsskift var kolossal, faktisk uventet voldsom. Hun blev af alle, også trofaste støtter, beskyldt for hykleri, og det har i disse døgn stået Helle Thorning-Schmidt og hendes stab klart, at denne sag kunne udvikle sig sprængfarligt.

Måske derfor var Helle Thorning-Schmidt tavs, selv om hun bar på den hemmelighed, at hun allerede for et år siden skrev sin ene datter op til Ingrid Jespersens Privatskole. Hun kunne have været ærlig, sagt tingene, som de var: At også hendes datter skulle i privatskole. Hun holdt sig tavs. Indtil hun var tvunget til at tilstå.

Alt blir et spørsmål om spin:

For Helle Thorning-Schmidt er det ikke et spørsmål om samsvar mellom liv og lære, men hvordan man rir av mediestormen og avleder oppmerksomheten, dvs. gir et svar som får mediene til å miste interessen.

Avisen B.T hadde hele tiden forsøkt å få henne i tale, men møtte en mur av taushet, selv fra hennes talsmenn. Selv valgte hun å stå frem i TV-avisen søndag kveld 18.30.

Da Helle Thorning-Schmidt i aftes klokken 18.30 gik i TV-Avisen på DR1 og forklarede, at hendes datter efter sommerferien udskifter folkeskolen med den fine privatskole Ingrid Jespersen på Østerbro i København, mødte vi ikke en politiker, der forsøgte at være ærlig eller en politiker, der ønskede at forklare og skabe forståelse for sit valg.

Sandheden om Thorning Schmidts tv-optræden er en helt anden. Den er udtryk for gennemtænkt spin – damage-control, der skal sikre, at en sag, der har potentiale til at true Socialdemokraterne alvorligt, og potentielt true Thorning-Schmidts march mod statsministerkontoret, bliver lagt død, eller i hvert fald begrænset mest muligt.

Spinnet er køligt gennemtænkt og styret af en for de fleste ukendt mand, nemlig Noa Reddington. Han er såkaldt «særlig rådgiver» for Helle Thorning-Schmidt. Hans job går ud på at få chefen til at se bedt mulig ud i offentligheden og ‘tackle’ de sager, pressen rejser, så de gør mindst muligt ondt på Thorning-Schmidt.

Helle Thorning-Schmidt gik kun på TV og var ærlig af én eneste grund: Hun var afsløret. Pressen, i hvert fald B.T., var allerede på sporet og partilederens spindoktor vurderede, at historien udgjorde en så alvorlig trussel mod chefens politiske virke, at hun valgte at stille op i Danmarks Radio i stedet for at svare på B.T.s spørgsmål.

Det skriver Simon Andersen, Redaktionschef B.T.

Sandheden om Helles spin

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂