Mikhail Gorbatsjov var en overgangsfigur. Han innså at systemet ikke fungerte og at det var ved å bryte sammen. Han innså nødvendigheten av å avvikle det. Uten Gorbatsjov ville ikke muren falt fredelig. Gorbatsjov tok fra KGB-regimet viljen til å bruke makt.

Blant dem som overbevist ham var balterne. De milelange lenkene med mennesker og forsvaret av TV-tårnet i Vilnius: Gorbatsjov så at folkenes frihetslengsel ville bli svært vanskelig å stanse. Han bestemte seg for ikke å stå i veien. Glasnost vant, men ikke perestrojka.

Systemet var så ødelagt at det ikke lot seg restrukturere. I stedet fikk vi en rovdyrkapitalisme, en kapitalisme hvor jungelens lov hersket. De store selskapene med kontroll over de ufattelige naturressursene havnet på noen få hender. Det ga kapitalisme en dårlig klang i russernes ører og banet veien for det autoritære styrets gjenkomst.

Putin visste å tukte oligarkene. De som ikke ville  bøye nakken måtte flykte. Selv i utlandet var de ikke trygge. Dette fant vestlige ledere seg i. George W. Bush sa han så inn i Putins sjel da de møttes.

Vestlige leder ser det de ønsker å se. Selv hos diktatorer.

Da Vesten fikk en leder som kunne matche autokratene i øst,, gikk den angloamerikanske eliten til krig mot ham. All den aggresjonen de ikke rettet mot Kina, Iran eller Russland, rettet de mot Trump. Alle midler var tillatt. Det ligger en psykologisk gåte her. Man hater Trump så intenst at man var villig til å ofre demokratiet. Det sies nå eksplisitt av folk som Sam Harris.

Under Trump ville det ikke blitt noen invasjon av Ukraina.

Trump advarte tyskerne mot gassrørledningen Nordstrøm 2. Bildene av den tyske delegasjonen i FN som sitter i salen og hånler av Trump er allerede historisk. Tyske ledere vil få spise i seg all forakten de øste ut over Trump.

Det blir en kald vinter for tyskere og erkjennelsen vil komme: Dette var en varslet ulykke, men våre ledere foretok seg ingenting.

Det samme med Biden-regimet. USA ble en nettoeksportør av energi under Trump. USA ble for første gang uavhengig av saudi-arabisk olje og kunne bestemme på prisen på olje og gass. Trump sørget for at Putin ikke fikk monopol. Han innførte sanksjoner mot Nordstrøm 2.

Men Merkel fikk overtalt Biden-regimet til å oppheve dem. Nordstrøm 2 var en strategisk beslutning. Billig russisk gass skulle drive tysk industri.

Men vestlige ledere ser ikke lenger sammenhenger som betyr noe for partnere de er avhengige av. Det være seg Saudi-Arabias frykt for en iransk bombe, eller Putins syn på Nato. Vestlige ledere tror de kan gjøre hva de vil. Derfor fikk de krigen og de får trolig bomben. USA og EU forhandler fortsatt med Iran som om ingenting har skjedd, selv om Putin valfarter til Teheran.

De vil ikke, eller kan ikke forstå.

Eller som verste alternativ: De handler med overlegg.

Krigen ga en mulighet til å endre samfunnet som fredstid ellers aldri ville gjort.

Vestlige ledere er besatt av det grønne skiftet og krigen dem muligheten. Derfor sier Støre og Biden det samme når de snakker om inflasjon: Den skyldes Putins krig.

Det er feil, prisstigningen  i USA begynte lenge før invasjonen. Men det er sant i en annen betydning: Lederne bruker krigen til å restrukturere samfunnet.

Derfor er ikke strømprisene en ulykke. De er bevisst politikk. Derfor er energiminister Aasland så unnvikende når det gjelder strømstøtte til bedriftene og Vedum sier de ikke har penger. Nå skal det spares.

De viser begge en grenseløs frekkhet som de kun slipper unna med fordi mediene dekker dem. Akkurat som i det gamle Sovjet.

Nå er det Europa som bygger grensegjerder, sanksjonerer russiske selskap og nekter russere visum. Etter årtier med slapphet og la skure overfor et korrupt regime, har Vesten gått over i et nytt modus. Men det er ikke en krig slik vi er vant til. Ukraina er den første woke-krig.

Det er en moralistisk krig. Vesten anser seg selv for moralsk overlegne som sitter med alle kortene. Men slik ser det ikke ut med andres øyne.

Vesten forstår ikke at land som India og Brasil “ser” oss på en helt annen måte. Vi forstår ikke at den fattige del av verden forstår sammenhenger våre politikere later som ikke er der:  Energikrise og matmangel er selvpåført. For det kommer vi til å måtte betale en høy pris.

Vi ser allerede tegn til at samfunn bryter sammen, fra Sri Lanka til Irak. Begge innen  rekkevidde av Europa. Går man til Sahel-beltet i Afrika er IS på fremmarsj. Det kan resultere i en strøm av migranter til Europa.

Også her har myndighetene lagt opp til at Europa skal oversvømmes, akkurat som Biden gjør med USA.

Det er som de har bestemt seg for å sette demokratiet sjakkmatt så befolkningen ikke kan forsvare seg.

Siden vil det bare være et meningsløst ord.

Det går fort nå. Europeere står overfor en krise vi aldri har sett maken til og politikerne foretar seg ikke noe som monner. Vi forstår at de ikke vil gripe inn, annet enn med varmestuer. De vil realisere det de sa i Davos: På tide at befolkningen får lide.

 

 

Kjøp Alf R. Jacobsens sensasjonelle «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.