Midt i folkemengden under Almedalsuka i Visby i juli ble Ing-Marie Wieselgren, psykiatrikoordinator ved Sveriges kommuner och regioner, myrdet. Hun ble angrepet med kniv og døde av skadene. Nå melder kammeradvokat Henrik Olin at Centerns partileder Annie Lööf var et tiltenkt offer for gjerningsmannen. Straffemistanken er derfor både terrorkriminalitet gjennom drap og forberedelse til terrorkriminalitet gjennom drapsforberedelse.

– Så som den här brottsmisstanken är formulerad och delgiven den misstänkte så är det här brottet riktat mot henne, sier statsadvokat Henrik Olin til SVT Nyheter.

Lööf skulle holde en pressekonferanse i umiddelbar nærhet av stedet der forbrytelsen fant sted. Pressekonferansen ble avlyst, men Annie Lööf holdt sin tale senere på kvelden i Almedalen som planlagt. Etter aktors avgjørelse om straffeklassifisering har Lööf på sin Facebook-side bekreftet at hun er saksøker i saken. Hun har også fått tildelt en advokat av Gotland tingrett.

«Det är klart att det är omskakande och att det påverkar mig. Men hatet får inte vinna», skriver Annie Lööf i sitt Facebook-innlegg. Hun ønsker imidlertid ikke å kommentere ytterligere, men viser til sin advokat Silvia Ingolfsdottir Åkermark.

33 år gamle Theodor Engström har tilstått drapet på Wieselgren. Han ble arrestert kort tid etter forbrytelsen og sitter nå i varetekt i påvente av rettssak. En rettspsykiatrisk undersøkelse har vist at Engström var rammet av en alvorlig psykisk lidelse på tidspunktet for drapet. Han hadde også samme lidelse da undersøkelsen ble gjennomført. Theodor Engström har oppgitt en stor misnøye med svensk psykiatri som motiv for drapet.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.