Etter å ha ligget lavt i mange tiår har nå en tredje kongressdelegasjon besøkt Taiwan på noen få måneder. Da Nancy Pelosi trosset kinesiske advarsler og gjennomførte besøket hadde det ikke vært noen på hennes nivå siden Newt Gingrich besøkte øya i 1997.

Noe skjer.

Amerikanske administrasjoner har latt Kina og Taiwan sveve i usikkerhet om hvor langt USA er villig til å gå for å forsvare Taiwan. Noen avtroppede sjefer har sagt at USA bare bør forsone seg med at Taiwan vil tilfalle kommunist-Kina. Nå er det andre toner.

Det er umulig å spå hvordan Kina vil reagere. Kina gikk så høyt opp på banen da Pelosi var på besøk at det blir vanskelig å trappe opp uten å innføre offensive tiltak som en blokade. Kina må tenke gjennom neste skritt. Tør det ta en konfrontasjon med USA?

Det samme gjelder andre veien: Tør USA ta en konfrontasjon med Kina?

Med tre delegasjoner på kort tid har USA utfordret Kina i det de regner som deres bakgård. De kan føle de blir nødt for å svare for ikke å tape ansikt.

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.