Politiet under en av mange uttrykninger til Malmö-forstaden Rosengård. Foto: Johan Nilsson/TT / NTB

I voldsherjede Malmö lanserte Sveriges regjering et prosjektet for å stanse all skytingen. Dette ble fremstilt som en suksess. Men i Malmö går det mot enda mer skyting i år enn i fjor.

Document har flere ganger omtalt de nærmest krigsliknende tilstandene både i Malmö og andre såkalte flerkulturelle byer i Sverige. Kriminaliteten er høy og det er svært ofte skytevåpen, til og med bomber, involvert.

Dette er naturlig nok noe svenske myndigheter etter hvert har fått med seg, og ulike tiltak er også iverksatt. I Malmö ble det lansert et prosjekt man ga det beskrivende navnet Sluta skjut. 

Prosjektet ble etter temmelig kort tid erklært som en suksess. Takket være myndighetene, var det virkelig blitt bra i Malmö, ble det hevdet fra Regjeringen selv.

Men situasjonen er en helt annen, noe Samnytt tar opp i en artikkel:

Morgan Johansson och Mikael Damberg är två av de S-ministrar som skrutit om hur bra projektet Sluta skjut fungerat och att skjutningarna nästan upphört i Malmö, skriver avisen.

Den angivelige suksessen ble slått stort opp:

I april i år slog Socialdemokraterna upp den påstådda framgången stort på sin hemsida: ”Projektet ’sluta skjut’ en succé”. Partiet jobbade då hårt för att sprida modellen till flera städer, detta trots att framgången på inget sätt är klarlagd av experter – detta dessutom då staden åter igen drabbades av nya skjutningar och sprängningar.

Men så viser Samnytt til fasiten:

I själva verket är den sargade staden på väg mot fler skottlossningar i år än i fjol.

Under bara några dagar har skottlossningar skett mot tre olika lägenheter i Malmö, och senast vid 4-tiden fredagsmorgonen var det dags då en man skadades i ännu en skjutning. En man har samtidigt förts till sjukhus i en privat bil med allvarliga skador.

Tallene er dyster lesning, til tross for prosjektet Sluta skjut og alle gode intensjoner:

2021 skedde 21 skjutningar i staden. Hittills i år räknar Malmöpolisen till 15 skjutningar. Statistiken sträcker sig dock bara till den sista maj och där ingår inte de senaste dagarnas händelser. Med andra ord är man på god väg att slå fjolårets antal.

Opprinnelig hadde myndighetene tenkt å kjøre det samme, «vellykkede» prosjektet også i den nesten like voldsutsatte storbyen Stockholm:

I oktober ville dåvarande inrikesminister Mikael Damberg (S) exportera Skjuta skjut till huvudstaden.

– Det måste också fungera i Stockholm, sa Mikael Damberg som hyllade det då tillfälligt minskade antalet skjutningar i Malmö.

Samma månad gick S-trion Annika Strandhäll, Karin Wanngård och Carro Sinisalo samman i en debattartikel för att prisa Sluta skjut som man ville ha till Stockholm.

Det ser imidlertid ut til at det kreves mer tilfeldige tiltak og fromme (naive) ønsker for å snu den utviklingen store, svenske byer er inne i.

Les også: 

Svensk akademiker kobler innvandringen direkte til drapsbølgen

God sommerlesning:

Nyhet fra Document forlag, bestill i dag:

Kjøp «Et varslet energisjokk» her!

Bestill også:
Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Ny bok fra Kjell Skartveit

Bli abonnent og få tilgang til alle våre saker straks de legges ut:

Husk å støtte Document:

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.