Danmark har bestemt seg for å ta et krafttak for å forhindre at innvandrerghettoene sementerer seg. Målet er å blande sammen ulike kulturer jevnt utover det danske samfunnet innen 2030.

I Gellerupparken i Åhus skal nesten 1000 boliger rives. På blokkene ser man protestene:

«Nei til nedrivning!» «Vi flytter ikke!»

– Det är för att stoppa hela den här ghettoplanen, parallellsamfundsplanen för vi menar att det inte har skett på rätt sätt mot de boende, sier Helle Hansen som selv er født i Gellerupparken.

I 2018 bestemte Folketinget med stort flertall å bygge om 15 utsatte områder.

Andelen allmänna familjebostäder ska bara utgöra 40 procent av beståndet i ett område år 2030. Det så kallade parallellsamfundsavtalet.

Man kan ikke unngå å merke seg årstallet. Det er visst mye som skal på plass før akkurat 2030.

Claus Bech-Danielsen er professor i arkitektur  ved Aalborgs universitet. Han skal vurdere avtalen i et tiårsperspektiv, skriver SVT.

– Avtalet kräver drastiska förändringar i de här områdena som en gång pekades ut som hårda ghetton.

Bech-Danielsen har snakket med mange beboere som uttrykker stor frustrasjon. Han sier at erfaringer fra andre land som har gjort lignende forsøk ikke er entydige.

– Det finns inga entydiga bevis för att det här kommer att hjälpa individerna men det kommer säkert att skapa nya stadsdelar. Om det hjälper de utsatta individerna kanske vi vet först om tio år. Det är ett enormt bostadssocialt experiment som satts igång i Danmark.

En tidligere studie fra 2015 viser at hvite europeere flytter vekk når andelen ikke-europeere i et boligområde overstiger fire prosent.

Fria Tider skriver:

Danska liberaler kommer därför att ha fullt upp inte bara med att tvinga tredje världen att flytta från sina getton, utan också att förhindra att skandinaver flyttar från de områden där tredje världen ska placeras.

Många menar istället att det vore enklare om tredje världen bodde i tredje världen och skandinaver i Skandinavien, men några sådana förslag finns inte för närvarande.

Dette minner om diskusjonen rundt såkalt bussing, hvor man i et desperat forsøk på å unngå segregering i skolen skal tvinge svenske elever til å gjennomføre sin skolegang i utrygghet, på skoler dominert av innvandrere.

Barna brukes som forsøkskaniner i et desperat forsøk på å redde utopien om integrering, som ingen voksne politikere har klart å få til noe sted i Vest-Europa, tross 40 år med forsøk og tusenvis av milliarder kastet etter problemet.

Det er dømt til å mislykkes uten en drastisk endring i politisk innstilling. For som Lars Åberg spør, på coveret av boken Framtidsstaden:

Om Sverige imorgon blir som Malmö idag, hur blir Sverige då?

Det samme spørsmålet bør stilles av danske politikere: Hva gjør man når hele Danmark er som Gellerup?

Og hva gjør vi nordmenn når hele Norge er som Grønland?

Les også:

Et folk som ofrer barna sine, går til grunne

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.