En dommer i den kanadiske provinsen Alberta har avgjort at en kvinne ikke fikk sine rettigheter krenket da hun ble nektet organtransplantasjon på grunn av at hun ikke hadde latt seg vaksinere mot covid 19.

Annette Lewis gikk rettens vei for å beholde sin plass på ventelisten etter at legen hadde gitt henne beskjed om at hun ikke var kvalifisert for en potensielt livreddende transplantasjon ettersom hun ikke var vaksinert:

– Jeg bør få lov til å bestemme hva som skal inn i min kropp. Jeg kan ikke nektes livreddende behandling fordi jeg valgte ikke å ta en eksperimentell vaksine mot en sykdom jeg ikke har og kanskje aldri vil få.

I en avgjørelse avsagt i uken som gikk avviste dommer Paul Belzil at hennes borgerrettigheter var brutt.

Annette Lewis ble i 2018 diagnostisert med en kronisk sykdom uten kjent kur. Ifølge legene var hennes eneste håp organtransplantasjon og hun ble ansett som frisk nok til å gjennomføre den. I begynnelsen av 2020 ble hun gitt en serie vaksiner for å forberede inngrepet.

I mars 2021 fikk Lewis beskjed om å vaksinere seg mot covid om hun fortsatt ønsket å stå på ventelisten:

– Legen fortalte at hvis jeg ikke tok covid 19-vaksinen, ville jeg ikke få transplantasjonen, og hvis jeg ikke fikk transplantasjonen, ville jeg dø.

Hun fortalte retten at hun var bekymret for bivirkningene av vaksinen:

– Å ta denne vaksinen krenker min samvittighet.

Lewis’ advokat sa at hun ønsker å leve:

– Hun ville ikke gjøre noe som kan sette hennes overlevelse i fare.

Alberta Health Services og det involverte sykehuset forklarte ifølge CBC, om utvelgelsen av pasienter til transplantasjon, om risikoen for covid-infeksjon ved transplantasjon og at covid 19-vaksiner er trygge og effektive.

Ifølge dommer Paul Belzil ville det medføre medisinsk kaos om Lewis fikk medhold:

– Ingen har rett til transplantasjoner og ingen er tvunget til å gjennomgå transplantasjonskirurgi. Medhold i denne saken ville resultere i medisinsk kaos med endeløse domstolsprøvelser av kliniske beslutninger om behandling.

Rettens avgjørelse er ikke den første som tar for seg uvaksinerte menneskers rettigheter i Canada. I desember sist år fikk en far annullert sin rett til samvær med datteren på grunn av sin vaksinasjonsstatus:

– Det er normalt til barnets beste å ha kontakt med faren, men ikke hvis han ikke er vaksinert og er motstander av sanitære tiltak i den nuværende epidemiologiske kontekst, het det i kjennelsen.

I februar avsa retten en lignende kjennelse da en far ble midlertidig nektet omsorg for sine tre barn fordi han var uvaksinert.

Canadas statsminister Justin Trudeau har forsvart landets restriktive tiltak og hevdet i forrige måned at det ikke har forekommet tvang: 

– Det var deres egne valg, ingen ville noensinne tvinge noen til å gjøre noe de ikke ønsket. Men vaksinerer du deg ikke får det konsekvenser. Du kan ikke velge å utsette dine kolleger for fare. Du kan ikke velge å utsette dine medpassasjerer på et fly for fare.

Les også:

Justin Trudeau: – De uvaksinerte må ta konsekvensene av sine valg

 

Kjøp «Politisk kitsch» av Alexander Grau her!

Kjøp Alf R. Jacobsens politiske bombe «Stalins svøpe: KGB, AP og kommunismens medløpere» her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.