Italias statsminister Mario Draghi varslet torsdag at han går av etter at han ikke fikk støtte av Femstjernersbevegelsen i et spørsmål om støtteordninger i kjølvannet av krigen i Ukraina. Men så sa president Mattarella nei. Han vil Draghi skal forsøke danne en ny samlingsregjering.

– Den nasjonale enheten som denne regjeringen har vært bygd på siden starten, finnes ikke lenger, sier Draghi.

Avgangen skjer på et tidspunkt med mye uro, både politisk og økonomisk. I Tyskland er det energikrise og i Storbritannia politisk krise.

Regjeringen besto av hele seks partier: Høyreorienterte Lega, den populistiske Femstjernersbevegelsen, Det demokratiske partiet, Forza Italia, Italia Viva og venstregruppen Artikkel én. Draghi ville ikke styre uten støtte fra Femstjernersbevegelsen. Støttepakken ble vedtatt. Den var også et tillitsvotum til regjeringen, men Draghi valgte likevel å gå av.

Femstjernersbevegelsen er uenig i Italias våpenleveranser til Ukraina.

Femstjernersbevegelsen er ett av de største partiene i nasjonalforsamlingen og hadde på forhånd truet med å stemme imot redningspakken. I stedet avsto partiets parlamentarikere fra å stemme, noe som førte til at forslaget gikk gjennom med 172 mot 39 stemmer i senatet.

 

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.